Wijnen met een laag alcoholpercentage hebben een slechte reputatie. Ze kunnen waterig smaken als ze het resultaat zijn van onrijp geplukte druiven. Ze missen dan de volle smaak en de ‘body’ van wijn.

De vraag naar wijnen met minder alcohol groeit. Klimaatverandering maakt dat druiven rijper worden zodat de hoeveelheid suiker in wijn toeneemt. Meer suiker betekent meer ethanol en dus wijnen met een wel erg oplopend alcoholpercentage. Soms loopt het al op tot boven de 15%. Daarom oogsten wijnmakers hun druiven al twee weken eerder dan ze 20 jaar geleden deden. In een aantal landen moeten consumenten meer belasting betalen voor wijnen met meer alcohol. Ook dat is een argument om het alcoholpercentage terug te dringen.

Dubbele oogst
Daarom proberen wetenschappers van de Charles Sturt University en de University of Adelaide een smaakvolle wijn te maken met een laag alcoholgehalte. Door druiven te combineren die op verschillende momenten geoogst zijn hopen de wetenschappers een wijn te maken met minder dan 9% alcohol die toch vol en rijp smaakt. De ‘dubbele oogst’ aanpak is een aantal jaar geleden voor het eerst gebruikt in Spanje.

De ontwikkelaars denken dat consumenten de wijn zullen waarderen. Rocco Longo, PhD student van de National Wine and Grape Industry Centre, zegt: “Dit is de toekomst, dus al we een wijn kunnen maken met minder alcohol, maar met een goed smaak- en geurprofiel dan wordt het een succes.” De makers verwachten in juni met een witte en rode wijn op de Australische markt te komen.

Omgekeerde osmose bestaat al veel langer
In Zuid-Europa en de VS wordt inmiddels al een decennium gewerkt met omgekeerde osmose. Dat is een technisch proces waarbij alcohol uit de wijn wordt verwijderd. Op het Franse Domaine La Colombette in de Hérault wordt dit proces succesvol toegepast op een reeks wijnen die onder de 9% alcohol blijven. Ook op de topwijnen van het domein wordt het proces toegepast om aangenaam drinkende wijnen met alcoholpercentages tussen de 12 en 13 procent te krijgen, terwijl de wijn is gemaakt van rijpe druiven met natuurlijke alcoholgraden van boven de 15%. In de VS wordt dit principe eveneens toegepast.
Het maken van blends van verschillende oogsten, zoals de Australiërs nu ontwikkelen, is goedkoper omdat het geen kostbare omgekeerde osmose-installatie vergt.

Fotocredits: ' Rocco Longo', Mudgee Guardian
Dit artikel afdrukken