Bonen. Gistermiddag gekocht bij een Franse boerenwinkel. Dat wil zeggen, zo'n winkel die de spullen verzamelt van verschillende boeren en dan verkoopt.
Mijn vrouw kwam ermee thuis. Lachend. Ze zagen er zo gek uit, dat ze de bonen maar had meegenomen ook al wist ze niet wat het nou precies waren. De winkelierster wist het niet. Haar hulp ook al niet. 'Nee, wij weten het echt niet', zeiden ze.
Thuis viel ik door de mand. Ik wist het ook al niet. Het is hier vast zo opgelost. Help!
De bonen zijn ca. 20-25 cm lang. De foto maakt de rest duidelijk.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volgens mij is het gewoon een gemuteerde slaboon ;-)
Bonen zijn natuurlijk ok. Wat dacht je van kapucijners? Pronkebonen? Tuinbonen? Linzen.
Ik heb altijd runner beans in de tuin, ook om de leuke plant+bloem. Maar jong (die bonen) gegeten zijn ze geweldig. In Groningen (1973) vertelde een jongen me ooit dat zijn moeder pronkebonensoep met metworst maakte. Die maak ik altijd met een zelf bedacht recept, want meer dan die 2 ingredienten kwam ik niet te weten. Pronkebonen dan wel droog, geweekt en gekookt, net als erwten.
Erwten? Wat zeg ik? Geweldig.
Onno, ik heb er even op gegoogled - veel flageoletten en witte bonen (die in Frankrijk ook zo leuk 'musiciennes' heten vanwege de noodruft waartoe ze aanleiding geven), maar nauwelijks tot geen cocos rouges of borlottis in de soupe au pistou. Is dit land - Frankrijk, waar ik zo graag ben en nu ben - dan zo van God los?
En verder mensen, bonen, eet bonen. Ze zijn heerlijk. In het seizoen. Nu dus. Vers. Haal ze met z'n allen uit hun jasje!! Hier in Frankrijk lukken je de basisinkopen tenminste al in de supermarkt.
De borlottis zijn vers overigens alle moeite waard. Een raadsel waarom er nog geen AH-marketeer heeft besloten zulke mooie bonen in huis te halen.
Ik ook al. Ik heb er nog steeds over.
Onno, van zo'n opmerking krijg ik acute wegwee, zeker met deze temperaturen!