Balans en maatschappelijke rol
Allereerst het begrip. Ook ik vind dat de WUR – net als overigens de meeste andere universiteiten – meer balans kan aanbrengen in haar samenwerkingen met private partijen. Ik opperde al eens het idee om ook een verzamelgebouw voor non-profit organisaties op de campus te bouwen. Ik geloof zeer sterk in het belang van samenwerking en in de onafhankelijkheid van de Nederlandse wetenschap, maar door de samenleving meer mee te nemen in ons onderzoek kan de legitimiteit van opgedane inzichten versterkt worden. Ook sta ik voor de volle 100% achter bewegingen als WOinActie, die pleiten voor een herbezinning van de universitaire financieringsvormen en werkomstandigheden. Universiteiten zijn zich te zeer gaan richten op het behalen van kwantitatieve prestatie-indicatoren, met alle perverse gevolgen van dien.
Tegelijkertijd moeten we er als samenleving voor waken dat een constructief debat over de maatschappelijke rol van de universiteit niet doorslaat in cynisme en de delegitimatie van wetenschap en kennisvergaringTegelijkertijd moeten we er als samenleving voor waken dat een constructief debat over de maatschappelijke rol van de universiteit niet doorslaat in cynisme en de delegitimatie van wetenschap en kennisvergaring. Neem nu het verwijt dat WUR medeschuldig zou zijn aan de huidige staat van het voedselsysteem. Natuurlijk, wetenschappelijke kennis en technieken hebben een grote rol gespeeld in de (destijds broodnodige) intensivering van de voedselproductie. Maar wie met de kennis van nu de wetenschap en innovatie van gisteren beoordeelt, toont zich een slecht historicus. Het voedselvraagstuk is continu in ontwikkeling, waarbij de oplossingen van gisteren de uitdagingen van vandaag vormen. Zowel het voedselsysteem als het onderzoek daarnaar zijn nooit af, maar vergen continue heroriëntatie. Verwar de wetenschap daarnaast niet voor de politiek: ons huidige voedselsysteem is primair het gevolg van bewuste politieke keuzes, van Mansholts herstructurering van de Europese landbouw tot de liberaliseringsgolf die vanaf de jaren ’80 is ingezet.
Vrijplaatsen voor debat en reflectie
Daarnaast is ook de veelgehoorde opvatting dat ‘de WUR’ één bepaald productiemodel of toekomstbeeld voorstaat een gevaarlijke. Universiteiten zijn geen eenstemmige actoren, maar vrijplaatsen voor debat en reflectie. Het is precies de reden waarom we het beestje ‘universiteit’ ooit hebben uitgevonden. Juist door het debat aan te gaan, ideeën te toetsen en van daar uit oplossingsrichtingen voor te stellen kunnen we de complexe problemen waar we als samenleving voor staan het hoofd bieden. Daarbij valt of staat de kwaliteit van het debat natuurlijk met het respecteren van de wetenschappelijke methode, in al zijn variëteit. Juist vanwege het belang van deze meerstemmigheid, ben ik ook uiterst kritisch over het uitroepen van ‘de klimaatcrisis’ of elke andere vorm van collectieve stellingname in naam van de academie.
Met bovenstaande wil ik geenszins betogen dat u niet kritisch mag zijn, graag zelfs! Ik vind dat we als wetenschap nog veel sterker de dialoog met andere denkers en doeners aan kunnen en moeten gaan. Maar wees tegelijkertijd voorzichtig met onze instituties. Bekritiseer ideeën en onderzoeken, maar koester het debat en de onafhankelijke kennisvergaring. Het is een van de bouwstenen van onze liberale democratie; Trumpisme is niet ver. Ik kijk uit naar uw kritiek!
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter de Heij & Dick Veerman , tja, een mens moet soms ook vakantie nemen hè..
Wouter, hierbij de beloofde reactie. Ik merk dat veel van je kritiek zich richt op de rol van de DLO-instituten. WUR heeft inderdaad een vrij unieke constructie; ik merk zelf ook wel eens spanningen tussen 'vrij', fundamenteel onderzoek en meer toegepast onderzoek. Tegelijkertijd ken ik veel DLO-medewerkers die ontzettend goed onderzoek doen en daarin volop samenwerken met private partijen (iets waar we aan de academie veel van kunnen leren..). Of een deel van dat onderzoek/advies niet door marktpartijen kan worden gedaan? Tja, dat vind ik lastig oordelen, daarvoor zit ik toch te zeer in het fundamentele onderzoek. Wellicht voor een deel, maar de DLO-instituten hebben ook allerlei publieke taken.
Je opmerking over 'kwalitatief' onderzoek vind ik vrij denigrerend en getuigen van weinig inzicht in de werkwijzen en bijdragen van de humane en sociale wetenschappen. Veel van mijn denken, ook in de column, is geïnspireerd door het boek 'What are universities for?' van de humane wetenschapper Stefan Collini, kan ik je aanraden.
En ja, ik ontken niet dat WUR heeft bijgedragen aan het huidige landbouwmodel, zie mijn punt daarover in de column zelf. Was destijds ook niet gelukkig met de positionering door Aalt. Vind sowieso dat het primaat bij de wetenschappers en niet bij bestuurders moet liggen.
Vind ik ook Wouter. Het blijft een gevoelig onderwerp, constateer ik.
Dick Veerman stil geworden hier.
Volgens Jeroen was het gisteren Zondag (dat klopt) en geen werkdag. Ik kijk hoopvol uit naar een leuk inhoudelijk gesprek hier op foodlog!
Jeroen Candel, ik zag dat er voornamelijk op Twitter werd gereageerd op deze tekst.
Zou je die kritieken en jouw antwoorden daarop met de lezers hier willen delen?
Het lijkt me heel zinvol om het op 1 plek vindbaar te maken.