Voer koeien hennep en ze worden 'high'. Bovendien produceren ze de psychoactieve verbinding THC in hun melk en vertonen ze afwijkend gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek verschenen in Nature Food.

Met de in omvang toenemende (legale) cannabisindustrie, blijft er ook steeds meer hennep over. Om verspilling te voorkomen, zou het in veevoer kunnen worden verwerkt. Omdat niemand wist welk effect dit zou kunnen hebben - behalve in de bloemen, zitten de psycho-actieve stof THC en stoffen als cannabidiol (CBD) ook in de stengels - namen Duitse onderzoekers de proef op de som. Ze keken naar de gezondheidseffecten van cannabinoïden en "de mogelijke overdracht naar voedsel van dierlijke oorsprong".

Vijf koeien kregen 6 dagen lang een hennepvoermengsel met een laag gehalte aan cannabinoïden voorgezet en vijf andere koeien een mengsel met een hoog gehalte. En ja hoor, in de melk van die laatste groep kwamen verschillende cannabinoïden voor, waaronder delta-9-THC. "Als iemand een normale hoeveelheid van deze melk zou drinken, zou hij een dosis THC binnenkrijgen die volgens de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid 'merkbare gezondheidsrisico's' zou kunnen opleveren," aldus hoofdonderzoeker Pieper in NewScientist.

De koeien die het hooggeconcentreerde voer kregen, gingen zich ook anders gedragen. "Ze gaapten, leken slaperig en stonden ongewoon lang in dezelfde houding, en hadden ook een abnormaal trage ademhaling en hartslag." Het woord 'high' neemt Pieper niet in de mond: "dat beschrijft een hele reeks fysiologische en psychologische veranderingen bij mensen en wij weten niet wat de koeien voelen." De waargenomen slaperigheid zou wel een effect van CBD kunnen zijn.
  • Deel
Druk af