In juni zei minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat nog dat Nederland niet zonder energie uit biomassa kan. Inmiddels blijkt hij tot nieuwe inzichten te zijn gekomen. Het kabinet is van plan om het gebruik van subsidies voor elektriciteitscentrales die op biomassa werken of die warmte opwekken voor stadsverwarming - zoals onder meer in Ede - geleidelijk af te schaffen. Dat meldt onder meer Het Parool.

Biomassa bestaat voornamelijk uit houtsnippers en plantaardig en fruitafval, maar ligt als brandstof onder vuur vanwege zowel de hoge koolstofuitstoot als het overmatige gebruik van speciaal daarvoor gekapt hout uit andere delen van de wereld omdat we er hier een tekort aan hebben.

Het kabinet besloot besluit afgelopen vrijdag het gebruik van subsidies geleidelijk af te schaffen omdat er, zegt onze overheid, "genoeg groenere alternatieven zijn" voor het opwekken van zowel elektriciteit als warmte. Op voorwaarde dat die alternatieven zowel haalbaar als betaalbaar zijn, vindt minister Wiebes dat die alternatieven voorrang hebben. De overheid beslist tegen het eind van het jaar welke subsidies moeten worden uitgefaseerd en heeft het milieubeoordelingsbureau PBL om zijn aanbevelingen gevraagd. Pikant: het PBL zei nog niet zo lang geleden geen ja en geen nee tegen biomassa.
Parool - Kabinet wil subsidies voor biomassa afbouwen
Reageer
  • Deel
Druk af