Wie is daartegen?
Nick Trachet knipte onderstaand artikel uit het Magazine van De Morgen van afgelopen zaterdag. Ik zei meteen 'dan leggen we die weer voor aan culirechts, want er staan duurzaamheidscijfers in, 'ns kijken hoe er dan wordt gereageerd.
Hij schreef me terug. "Er is eigenlijk niets mis met het bestaan van culirechts. Curnonsky vond dat ook niet. Extreem culilinks is trouwens ook soms vrij onnozel. (“kangoeroe-sashimi met mangocoulis en tataki van nashipeer op een stokje”) Ben ik rechts omdat ik vecht voor het voortbestaan van de echte geuze en de Brusselse kaas?
Maar het vervangen van glazen flessen door handige en ekologisch verantwoorde alternatieven vind ik wel goed. En er blijft het probleem van de langdurige bewaring onder PET. Ik wil geen flessen opleggen gedurende veertig jaar, maar als anderen dat doen, waarom niet?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bedankt hoor
Harry korter dan in een fles, langer dan in een pak. Maar wie bewaart wijn zolang dat het gaat oxideren?
Guillaume's ademende kurk is bewezen onzin. Wijnmakers die werken met een druif waarvan de wijn echt moet rijpen - de Tannat - deden de nodige proeven en ontdekten dat het beetje zuurstof onder de capsule zat is om de wijn te laten rijpen. Kurk geeft bovendien smaak aan de wijn af, altijd. Daarom is het te beschouwen als een inferieure oplossing. In Portugal dreigt helaas een economische crisis vanwege al die moderniteit. Helaas, het betere moet het slechtere vervangen.
Wat je er wel van kunt leren: overgieten gaat niet. Dan moet je je wijn opdrinken. Ga er rustig van uit dat je alles wat je in PET of PAK koopt rustig 3 maanden kunt bewaren. Hoeveel mensen doen het langer?
Mijn vragen beantwoorden aub.
GEEN reclame van Colruyt.
Harry@
Wijn is geen dood prodcut zoals met koolzuur opgepept water.
Het leeft,en verouderd en mag niet hermetisch worden afgesloten.
Dat is de reden dat Colruyt, een zeer grote belgische super, die heel veel investeert in milieuvriendelijkheid (ze bezit een groot aandeel in het windmolenpark voor de belse kust) sinds 2008 kurkeik-plantages in Portugal opkoopt om ALLE wijnen die ze zelf bottelt (ze hanteert ook als een van de weinigen statiegeld op haar eigen wijnflessen) van een KURK-bouchon te voorzien.
De bast van de kurkeiken groeit overigens weer aan; je vernielt er de boom niet mee....
Hoe lang kan men wijn in PET flessen bewaren ? Overgieten in glazen flessen, mag dat ?