De wijn uit dit 5 liter pak doet menige wijn op fles zich schamen. Voor de prijs, want hij kost door deze grootverpakking maar een prikkie. Voor 12 euro heb je vijf liter.
Dat staat niet gelijk aan vijf flessen voor 2,40. Het feest is nog groter. Behalve die prijs krijg je ook nog een kwart erbij kado. De wijn kost dus 1,80, als je de prijs terugrekent naar de 0,75 cl van een 'gewone' fles. Daar heb je dan in 1 klap bijna 7 flessen, terwijl ze niet meer ruimte innemen dan 3 ouderwetse flessen.

En dan zijn we er nog niet. Je krijgt bij iedere doos een gratis ingebouwde automatische vacuvin, die de wijn perfect vacuum houdt. Nooit meer een íngezakte wijn dus de volgende dag of die daarna. Zelfs een week, en zelfs een maand of 2 maanden later is je wijn nog net zo fris als wanneer je 'vers' een net geopende fles uitschenkt.
Dat mechanisme werkt heel vernuftig. In de doos zit een zak die vacuum is. Duw je op het tapje - het rode dingetje op de foto, draaien hoeft niet eens - dan komt er wijn uit, maar kan er geen lucht naar binnen. Volautomatisch blijft deze grote 'fles' dus in conditie. Geen gepiel met zo'n pomp.

Het afval. De doos vouw je na gebruik op en gaat bij de oude kranten. De zak waar de wijnvulling in zat, kan worden hergebruikt voor nieuwe materialen zonder dat daar enorme temperaturen zoals bij glas aan te pas komen. Meer over de duurzaamheid van het pak hoor ik graag van de hier meelezende specialisten op dat vlak.

Nooit hoef je meer te lopen naar de glasbak. Ongelofelijk eigenlijk dat zelfs limonade niet in zo'n ding verkocht wordt, want ze nemen weinig ruimte in in je koelkast. Een anderhalve literfles Cola is een onding in je koelkast. Een drieliter pak vind je in je koelkast nauwelijks meer terug.We blijven bij de wijn. Ik laat me niet verleiden tot de wereldoplossing voor alle dranken. Al helemaal niet omdat Eurocommissaris Fischer-Boel juist naar kleinere verpakkingen wil omdat we dan minder eten hoeven weg te gooien. Lijkt logisch, kost wat meer, maar is het wel de goeie denkrichting? Voor we het weten zit straks alles in eenhaps- en -sloksverpakkingen en is dat 'een maatschappelijk gevoelen geworden. Ho, daar ga ik al.

Nee, bij het onderwerp blijven. Wijn dus. Ik hoor alweer iemand zeggen dat er alleen bocht in gaat. Daarom zou het zo goedkoop zijn. Nee meneer en mevrouw, zo zit dat niet. Het is zo goedkoop omdat flessen, capsules, etiketten en bottelen zo duur zijn. Je betaalt als het ware de verpakkingen en drinkt de helemaal niet zo dure inhoud van 90% van de flessen die je drinkt. De wijn in dit pak zou iemand die 'm voor € 7,25 bij AH of Gall & Gall kocht heel tevreden laten wezen.

Bij Hema zag je het wijnpak al jaren geleden, maar het zette niet door. Wat hebben we er toch tegen?
Smoothies van premiummerk Innocent gaan in een pak. Bier moet tegenwoordig in een thuistap. Maar wijn moet in een fles.

Wie kan er nou met z'n gezonde verstand tegen het pak wezen? Officieel heet het ding BiB, Bag in Box.
Dit artikel afdrukken