Voor jou een vraag, voor mij een weet. Wil je even onder een tipje van de sluier kijken? Dat kan, klik maar aan. Lucette M. Faber, je dienstwillige dienaar aan tafel, is eigenlijk classica. Gepromoveerd zelfs. Gelukkig dronken de Romeinen en de Grieken ook veel wijn en waren ze dol op koken. Het was dus niet zo'n grote sprong van de tafel der keizers naar die van onze dagelijkse kost.
Ik produceerde in de loop der jaren een hele stroom recepten en wijnadviezen voor verschillende Nederlandse bladen (van Elle Eten tot NRC Handelsblad).
Tussendoor publiceerde ik gedichten, vertalingen van de Romeinse dichter Catullus, berucht om zijn 2000 jaar lang gecensureerde homo-gedichten, boeken over wijn. Het meest recent is mijn lees-eetboek 'Brieven uit mijn Bastide', ontstaan toen ik kookte op een wijndomein in de Provence. De passie voor natuur en tuin zorgt voor veel recepten met moestuinrelaties.
Specialiteiten? Koken in m'n hoofd. Droomadviezen uit de wijnkelder. Af en toe een wipje naar de klassieke oudheid.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuke site!! Zelf heb ik een weblog over de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik vermeld de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken. Daarnaast geef ik informatie over natuurvoeding. Als levensmiddelentechnologe (Wageningen Universiteit) heb ik eerst enige jaren productontwikkeling gedaan voor bedrijven die leveren aan supermarkten. De laatste jaren werkte ik voor het natuurvoedingskanaal. Voor meer informatie: www.foodfacts.web-log.nl
Geen nood, zo laat is t niet.
Dank voor de reactie, ik zal ze maar eens laten ademen dan :-)
Hallo Kpuc/Chris Lauffer,
Excuses voor deze late reactie, maar een dringende opdracht bracht mij uit mijn dagelijkse ritme. Het resultaat zie je van 't zomer. Je wijn: nee, die is nog geen azijn. Hij is wel 'om' zoals dat heet: hij is over zijn hoogtepunt heen. 1990 was een mooi jaar, maar de wijnen uit de regio Bordeaux en zeker wijnen met meer merlot dan cabernet sauvignon (zoals St Emilion dus) waren mild en zacht en niet echt tanninerijk.Tannines zorgen voor de houdbaarheid van de wijn.De smaak van een soepele wijn verloopt, bij een beetje kwaliteit, na een jaar of tien. Die heb je dus al achter de rug. Toch zeker niet door de sla doen maar proberen bij een elegant gerecht met een beetje body (om eventuele zuren op te vangen en te neutraliseren). Bijvoorbeeld zacht gebraden parelhoen met grotchampignons en tagliatelle. Serveer de wijn op 15 graden, anders zijn de zuren te prominent.
Lucette, ik heb een vraagje, net een St Emilion Chateu Jean Voisin uit 1990 gevonden in een rek, is dit nog een beetje te hachelen of zeg je van , tis beter voor azijn?
Alvast dank, Kpuc