Vanaf mijn jeugdjaren houd ik mij al bezig met eten en drinken. Gelijk na de lagere school ging ik de bakkersopleiding doen, dat heette toen zo.
Het doel was banketbakker worden. Echter is het iets anders uitgepakt. Op school was ook koken en serveren een onderdeel van onze dagelijkse invulling.
En ik bleek erg goed in het serveren te zijn. Gevolg was dat ik de middelbare Horeca opleiding in Wageningen heb gevolgd.
Als stage plekken had ik het Sonesta hotel- Het huidige Renaissance Hotel- (tijdens de kroning van Beatrix) en Les Quatre Canetons van Wynand Vogel.
In de vele jaren dat ik hier heb gewerkt was ik bezig mijn vak beter onder de knie te krijgen. Alle cursussen en verenigingen die er waren daar was ik fanatiek bij betrokken.
Een uitstapje gemaakt voor een jaar naar Zürich en twee jaar als Maître naar sterren restaurant de Geleerde man in Bennebroek.
In 1993 werd ik mede eigenaar van les Quatre Canetons.In 1995 ben ik getrouwd met mijn lieve vrouw Lucette En kwamen we te wonen boven het restaurant.
1999 stopte Les Quatre Canetons. Ik had net mijn titel SVH Meestergastheer op zak. Ik heb mij teruggetrokken en ben verder gegaan met mijn eigen adviesbureau :'Faber in gastronomie'.
Wij hebben ons gevestigd in Leiden. In deze periode ben ik betrokken geweest bij Quoteonwine.com en werd ik hoofdredacteur van het Belgische wijnblad Vinopress.
2001 vertrokken we naar Lorgues in de Provence om voor een Nederlandse wijnmakelaar een business op te zetten. Dat liep echter niet goed af.
2003 waren we weer terug in Nederland. Na een uitstapje bij Hajé de Jager in Heerenveen,werd ik gevraag om les te gaan geven aan het ROC in Amsterdam.
We woonden toen al in Zwolle. Dat heb ik gedaan voor ruim drie jaar.
Nu sta ik nu voor vijf dagen in de week mijn liefde voor het horeca-vak over te brengen en lever ik mijn bescheiden bijdrage aan de nieuwe generatie bij Landstede in Zwolle. Daar bleef het overigens niet bij! Inmiddels ben ik lid van de Associatie Wijn Docenten en ben ik actief in het NGS bij de Stichting Sommelier Onderwijs Nederland (SSON) .
Met vriendelijke groet,
Ailko Faber
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heeft "Les Quatre Canetons" in 1980 en 1981 een Michelin ster gehad? Ik ben mij namelijk te pletter aan het zoeken naar een restaurant "Auberge" in Amsterdam dat in die jaren een ster bezat. Al snuffelend kom ik echter wel steeds "Auberge Les Quatre Canetons" (en naamvarianten) tegen, vaak in relatie tot Wynand Vogel.
Beste Ailko,
Sta net een oud recept te koken gevulde bladerdeeg flapjes. Ooit van jou gekregen toen ik nog op Meer en Vaart in Amsterdam woonde bij Hieky Eppinga op de afdeling.
Het is nog steeds een geliefd recept ook van mijn vrouw en kids. Al googlend op les Quatre Canetons kom ik jouw naam tegen. Heel veel succes met je huidige bezigheden . En wie weet ontmoeten we elkaar
in Landstede.
Groet,
Cor Stam
Hallo Trijnie en John
Zijn jullie T&J;de Pater ?
Hoe gaat het met jullie ?
Groetjes van Anneke
@Emile, leuk van je te horen. Canetons was een bijzondere ervaring ook voor mij. Veel geleerd. Leven heeft een iets andere wending genomen maar wij zijn daar niet ontevreden mee. Groet
Ha Ailco wat goed om weer over jou te lezen, hoop dat alles goed gaat. Ik denk nog vaak aan die tijd in Canetons. Doe de groeten aan Lucette
groet Emile