De boeren vrezen door de consument onterecht afgeschilderd te worden als diegenen die op de kap van de koopkracht grote winstmarges binnenrijven.
Vooral groenten worden fors duurder, maar ook bijvoorbeeld (bwarks...) ingeblikte boontjes.
Eén op drie fabrikanten geeft toe dat de prijsstijgingen van voeding te hoog zijn in verhouding tot de stijging van de grondstofprijzen, zo blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School. Carrefour heeft een tijdje geleden al aangekondigd dat we van de prijsstijgingen alleen nog maar het topje van de ijsberg gezien hebben.
Vandaag op Vilt.be, Chris Moris van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie: "Eerlijk gezegd ben ik verrast door de emoties die zijn komen bovendrijven. Blijkbaar voelt men zich in Vlaanderen geroepen om op zoek te gaan naar een schuldige voor een internationaal probleem dat we geïmporteerd hebben. Sommigen moeten blijkbaar nog wennen aan de hogere wereldmarktprijzen, een fenomeen dat trouwens nog wel eens dertig jaar zou kunnen aanhouden."
Het zeer verhelderende uitgebreide interview met Moris kan je lezen op Vilt.be.
Je kan er ook meteen meedoen aan de poll, met de vraag "Gelooft u dat veel voedingsbedrijven de dure landbouwgrondstoffen misbruiken om hun winstmarges fors op te trekken?"
Maar euh... we gaan dus met z'n allen steeds meer uit eten. Voelen we daar die prijsstijgingen dan nog niet? En waarom betalen we wel graag flink wat meer voor uiteten, dan voor thuiseten?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Awel ja, Nick, culinaire ontdekkingsreizigers, hé :-) Ze gingen toch op zoek naar peper en specerijen?
Vind ik een goeie inval, Wouter, neem ik volgende week mee.
"Iets op de kaart zetten" komt toch van de ontdekkingsreizigers?
@steven, dat kan heel goed. Net als vroeger de koffiehuizen het middelpunt van politieke discussie waren, zo kunnen restaurants dat ook kunnen zijn. Waar denk je dat de uitdrukking "iets op de kaart zetten" vandaan komt?
Een restaurant hoeft niet alleen maar zwijgend en dienend te zijn.
Wouter, ik ken de redenering. Maar waarom zou het restaurant bijv. niet de plaats kunnen zijn dan - zozit te dagdromen - waar mensen in een aangename omgeving toch ook effe op het belang van duurzame voedingspatronen wordt gewezen. Volgende week zit ik samen met een grote cateraar hier in Limburg. We gaan het daarover hebben.
@Steven
Uit eten, als je dat 1 keer per week doet gaan die kosten maal 52.
Thuis eten gaat maal 365-52 = 313
Wanneer je bij de groentewinkel of slager staat, let je dus meer op de centen. Helemaal rationeel zal het overigens niet gaan. Als je iets dagelijks aanschaft zul je ook geneigd zijn iets meer op de prijs te letten dan bij grote aankopen, waar je sowieso weinig zicht op hebt?