image

De boeren vrezen door de consument onterecht afgeschilderd te worden als diegenen die op de kap van de koopkracht grote winstmarges binnenrijven.

Vooral groenten worden fors duurder, maar ook bijvoorbeeld (bwarks...) ingeblikte boontjes.

Eén op drie fabrikanten geeft toe dat de prijsstijgingen van voeding te hoog zijn in verhouding tot de stijging van de grondstofprijzen, zo blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School. Carrefour heeft een tijdje geleden al aangekondigd dat we van de prijsstijgingen alleen nog maar het topje van de ijsberg gezien hebben.

Vandaag op Vilt.be, Chris Moris van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie: "Eerlijk gezegd ben ik verrast door de emoties die zijn komen bovendrijven. Blijkbaar voelt men zich in Vlaanderen geroepen om op zoek te gaan naar een schuldige voor een internationaal probleem dat we geïmporteerd hebben. Sommigen moeten blijkbaar nog wennen aan de hogere wereldmarktprijzen, een fenomeen dat trouwens nog wel eens dertig jaar zou kunnen aanhouden."

Het zeer verhelderende uitgebreide interview met Moris kan je lezen op Vilt.be.

Je kan er ook meteen meedoen aan de poll, met de vraag "Gelooft u dat veel voedingsbedrijven de dure landbouwgrondstoffen misbruiken om hun winstmarges fors op te trekken?"

Maar euh... we gaan dus met z'n allen steeds meer uit eten. Voelen we daar die prijsstijgingen dan nog niet? En waarom betalen we wel graag flink wat meer voor uiteten, dan voor thuiseten?
Dit artikel afdrukken