De geldstroom voor vrij besteedbaar onderzoek aan de WUR kromp tussen 2009 en afgelopen jaar met 70%. Dat betekent niet alleen minder wetenschappelijk personeel, maar ook een groei van het contractonderzoek. Wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door commercieel belanghebbenden.
Hoe ging de zaal aanwezigen met dat gegeven om?

In het tweede deel van de videoregistratie komt ook de column ter sprake waarin Louise Fresco pleitte voor eerherstel van suiker. Volksgezondheidshoogleraar Jaap Seidell en GGD'er Paul van der Velpen namen er stelling tegen. Van der Velpen legt uit waarom. Ook reageren hoogleraar Hans Brug (UvA), voorzitter van de vaste commissie Voeding van de Gezondheidsraad, hoogleraar innovatie gezonde voeding en koolhydratenspecialist Fred Brouns (Maastricht University) en Ilse Griek van foodwatch.

Volgens Resource, het blad van de WUR, constateerde Brug "dat Fresco de vinger op de zere plek legde, namelijk dat het onzin is dat suiker vergif is. Eerherstel van suiker in deze tijden van obesitas en overconsumptie vond hij echter te ver gaan."

Luister hoe hij het zelf formuleerde en hoe de zaal reageerde op de suikercolumn.Deel 1 van het gesprek vind je hier.Dit artikel afdrukken