Hoe ging de zaal aanwezigen met dat gegeven om?
In het tweede deel van de videoregistratie komt ook de column ter sprake waarin Louise Fresco pleitte voor eerherstel van suiker. Volksgezondheidshoogleraar Jaap Seidell en GGD'er Paul van der Velpen namen er stelling tegen. Van der Velpen legt uit waarom. Ook reageren hoogleraar Hans Brug (UvA), voorzitter van de vaste commissie Voeding van de Gezondheidsraad, hoogleraar innovatie gezonde voeding en koolhydratenspecialist Fred Brouns (Maastricht University) en Ilse Griek van foodwatch.
Volgens Resource, het blad van de WUR, constateerde Brug "dat Fresco de vinger op de zere plek legde, namelijk dat het onzin is dat suiker vergif is. Eerherstel van suiker in deze tijden van obesitas en overconsumptie vond hij echter te ver gaan."
Luister hoe hij het zelf formuleerde en hoe de zaal reageerde op de suikercolumn.
Deel 1 van het gesprek vind je hier.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Veel van de vakgebieden in Wageningen zijn nu eenmaal gericht op toegepaste werkvelden. Levensmiddelentechnologie, veehouderij, plantenveredeling, etc. Uiteraard zijn er dan op universiteitsniveau relaties met bedrijven, alleen al door de oud-studenten en oud-medewerkers die daar werken. De vakgroepen op de universiteit zijn in mijn beleving echt wel onafhankelijk. De voormalige onderzoeksinstituten spelen een andere rol. Niet onafhankelijk en zwaar in competitie om alle onderzoeksbudgetten. Dat is soms wel verwarrend, omdat het onder 1 organisatie valt.
Ja, Dick #5, de oorzaak voor het tamme debat zit volgens mij in de 'genetica' van Wageningen, en in de 'openingszet' van de avond. Voor een levendig debat heb je een veilige omgeving nodig, had het stemmen dus bijv anoniemer gemoeten, via een stemkastje bijvoorbeeld, en/of had de openingsvraag controversiëler, of in ieder geval minder eenduidig, moeten zijn. Maar dat laatste is een constatering achteraf.
Piet Keijzer , #6 goed te lezen dat Wageningen volgens jou geen integriteitsproblemen heeft. Ik zou daarvoor graag een zekere onderbouwing zien. Misschien kun je helpen om de lijstjes van Sjoerd de Hoop en Dirk Zavel aan te vullen of te duiden.
Ik geloof niet dat Wageningen integriteitsproblemen heeft, maar dat het vastzit in de oplossingsrichtingen die het heeft gekozen binnen de vakgebieden.
Die vakgebieden worden bovendien ook strict gescheiden gehouden.
Mijn jaarclubgenoten uit Wageningen die werken in de levensmiddelenindustrie zouden net zo reageren als mevrouw Fresco. Cultuurslachtoffers.
Marc, kun je je vraag zelf eens beantwoorden?
Waarom verbaast het mij niet dat het een erg tam debat is geworden?