Een parkiet, beo, papegaai, cavia of een konijn zijn prima vegetarische alternatievenDat gold ook voor Rick Scholtes, die "zijn dieren niet langer met dieren wilde voeden" zegt hij in De Volkskrant. "Want het is een beetje vreemd als je zelf honderd procent plantaardig eet, maar je dan wel voor je kat een blikje Whiskas opentrekt. Of voor je hond naar de slager gaat. Dat klopt niet." Scholtes begon een paar jaar geleden een webshop voor vegahuisdieren. Het is vaak duurder, zegt hij, maar sluit aan bij de overtuiging van het baasje. Vanuit milieu-oogpunt valt veel te zeggen voor plantaardig voer; de impact van huisdiervoerproductie in Nederland en de VS is niet te verwaarlozen.
Dierwetenschappers zijn met name vanuit het gezondheidsoogpunt sceptisch: honden en katten zijn nu eenmaal carnivoren. En hoewel het vegavoer wordt aangevuld met vitamines is niet bekend of dat voldoende is op lange termijn. Mogelijk lopen de dieren toch iets essentieels mis of is het nadelig voor hun metabolisme. Mochten de katten van Scholtes overigens met een muis thuiskomen, dan vindt hij dat "jammer maar niet te voorkomen".
Volgens Scholtes was zijn eerste dierenarts ook niet enthousiast. "Maar mijn huidige dierenarts in Hilversum is minder kritisch. Ik laat de honden en katten elk jaar bij hem checken. Ze zijn kerngezond."
Als je vega wilt voor je huisdier, kun je natuurlijk ook voor een vegetarisch huisdier kiezen in plaats van een hond of kat. Een parkiet, beo, papegaai, cavia of een konijn zijn prima vegetarische alternatieven.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je veganistisch wilt kies je toch niet voor een vegetarisch huisdier?
Het is ooit eerder aan de orde geweest in de Volkskrant. In Arnhem begon een veganist een importbedrijfje voor plantaardig kattenvoer. Hij haalde het voer uit Amerika. Via een persbericht vroeg hij er aandacht voor. Een verslaggever van de Volkskrant legde het voor aan een hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Die legde uit dat het kwalijk is voor katten, puur plantaardig, dat ze er zelfs blind van kunnen worden.
De verslaggever noemde de veganist vervolgens in de krant een dierenbeul. Die klaagde daarop de Volkskrantman aan bij de Raad voor de Journalistiek. En die raad, toentertijd, vond dat de benaming dierenbeul in deze gebezigd mocht worden.
Een vegetarier moet wellicht geen huisdieren houden. Dat op zich is nl net zo onnatuurlijk als een landbouwhuisdier wat voor vlees of melk gehouden wordt door een boer. Konijnen zijn nl het basisvoedsel voor vleesetende vogels en zoogdieren. Zij zijn op aard om gras te vreten omdat vleeseters dat niet kunnen.
1. "... webshop voor vegahuisdieren. Het is vaak duurder, zegt hij, maar sluit aan bij de overtuiging van het baasje. "
Daar moet ik even over nadenken..
Wat eten die huisdieren voor groente dan ?
Truffels ? Een bakje groente heb je toch zo voor mekaar ? Daar heb je bol.com toch niet voor nodig ?
2. #3 "Een vegetariër moet wellicht geen huisdieren houden".
Ik heb dat ook altijd vreemd gevonden. Er van uitgaand, dat je streven als vegedinges moet zijn om het dier in zijn oorspronkelijke biotoop te laten of te plaatsen.
Maar niets is minder waar.
Juist die antropomorfistische mallotigheid (menselijke eigenschappen projecteren op beesten..) is in de meest gevallen de oorzaak om vegetariër te worden uit respect voor het hoger geachte gevoelsleven van het beest.
Dus als je verlegen zit om een maatje, dan neem je een hond, die dol op boerenkool is, en graag met je schaakt.
Hans #4 Als je een kat alleen een bakje groenten geeft, kun je m al vrij vlot begraven. Of hij smeert m om beter eten te krijgen, als ie een beetje slim is en de kans krijgt. In die dure mix zitten flink wat geknutselde plantaardige eiwitten en in groente missende vitaminen en mineralen om de kat op de been te houden. Je kan het zelf ook maken, maar dat is heel wat uitzoekwerk en gedoe. Kant-en-klaar is een stuk eenvoudiger en dat mag wat kosten. De markt voor prijzige geknutselde vleesvervangers voor het baasje is daar een mooi voorbeeld van.
Plus dat er op de verpakking geruststellende teksten staan dat plantaardig goed is voor je beestje, mocht je ooit gaan twijfelen.