Vegavoer voor huisdieren is in opkomst, schrijft de Volkskrant. Veganistische honden- en kattenbezitters willen ook hun carnivore huisdier zich aan hun menu laten aanpassen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme bevestigt die trend.

Een parkiet, beo, papegaai, cavia of een konijn zijn prima vegetarische alternatieven
Dat gold ook voor Rick Scholtes, die "zijn dieren niet langer met dieren wilde voeden" zegt hij in De Volkskrant. "Want het is een beetje vreemd als je zelf honderd procent plantaardig eet, maar je dan wel voor je kat een blikje Whiskas opentrekt. Of voor je hond naar de slager gaat. Dat klopt niet." Scholtes begon een paar jaar geleden een webshop voor vegahuisdieren. Het is vaak duurder, zegt hij, maar sluit aan bij de overtuiging van het baasje. Vanuit milieu-oogpunt valt veel te zeggen voor plantaardig voer; de impact van huisdiervoerproductie in Nederland en de VS is niet te verwaarlozen.

Dierwetenschappers zijn met name vanuit het gezondheidsoogpunt sceptisch: honden en katten zijn nu eenmaal carnivoren. En hoewel het vegavoer wordt aangevuld met vitamines is niet bekend of dat voldoende is op lange termijn. Mogelijk lopen de dieren toch iets essentieels mis of is het nadelig voor hun metabolisme. Mochten de katten van Scholtes overigens met een muis thuiskomen, dan vindt hij dat "jammer maar niet te voorkomen".

Volgens Scholtes was zijn eerste dierenarts ook niet enthousiast. "Maar mijn huidige dierenarts in Hilversum is minder kritisch. Ik laat de honden en katten elk jaar bij hem checken. Ze zijn kerngezond."

Als je vega wilt voor je huisdier, kun je natuurlijk ook voor een vegetarisch huisdier kiezen in plaats van een hond of kat. Een parkiet, beo, papegaai, cavia of een konijn zijn prima vegetarische alternatieven.
Dit artikel afdrukken