Na het vergelijken van de medische gegevens van vijf miljoen patiënten kwam een Britse onderzoeksgroep tot de conclusie dat wie te dik is, een verhoogd risico op tien verschillende soorten kanker loopt.

Een omvangrijk onderzoek
In het Verenigd Koninkrijk betekent dat 12.000 extra kankergevallen per jaar, meldt de BBC. Het onderzoek was het meest omvangrijke in zijn soort.

De risico’s zijn het hoogst, aflopend in ernst, op kanker van de baarmoeder, de galblaas, de nieren, de baarmoederhals, de schildklier en het bloed (leukemie). Minder duidelijk, maar aanwezig, is het risico op kanker van de lever, de darmen, de eierstokken en de borsten (na de menopauze).

Geldt niet voor prostaatkanker
Hoewel het verband tussen overgewicht en de meest voorkomende soorten kanker (90% van alle gevallen) meestal heel duidelijk te zien was in de berekeningen, was voor sommige soorten geen verband met overgewicht te leggen. Dikkere mannen lijken zelfs minder kans op prostaatkanker te lopen.

Complex en dus een banaal advies
Het statistische onderzoek leidde niet tot conclusies over de oorzaken van de kankers. Maar wel werd weer eens duidelijk hoe complex het ontstaan van de verschillende soorten van de ziekte is. Op gewicht blijven, gezond eten en bewegen verminderen de kans op kanker, die banale conclusie durfden de onderzoekers wel aan.
Dit artikel afdrukken