Het Europees Parlement (EP) stemde vorig week voor een wetsaanpassing die het op de markt brengen van voedingsmiddelen van mindere kwaliteit in verschillende landen verbiedt. Dat schrijft vakblad EVMI.

Dual quality producten hebben eenzelfde naam en verpakking, maar een andere samenstelling. De kwaliteit van hetzelfde product dat in de winkel ligt, kan per land verschillen. Dat is vooral tegen het zere been van Oost-Europese lidstaten. Zij klagen al jaren dat merkproducten in hun landen van mindere kwaliteit zijn dan in West-Europese lidstaten.

FoodDrinkEurope betreurt de uitspraak van het EP. De Europese lobbyorganisatie schrijft in een verklaring dat de wetsaanpassing de innovatie van de producten in de weg zal staan en tot hogere prijzen zal leiden. De industrie vindt dat van dual quality geen sprake is. “Producten worden lokaal aangepast om redenen als lokale voorkeuren, beschikbare grondstoffen, nationale wetten en verschillen in strategieën op het gebied van gezondheid, voedzaamheid en duurzaamheid.” FoodDrinkEurope had in de wet graag meer mogelijkheden gezien om dit soort productdifferentiatie toe te staan.
Dit artikel afdrukken