Omdat er nog maar weinig bekend was over de genetische architectuur van gezonde slankheid, bogen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge zich over de vraag waarom de één dun blijft en de ander dik wordt van dezelfde voeding. De resultaten zijn gepubliceerd in PLOS Genetics.

De onderzoekers vergeleken DNA-stalen van 1.600 gezonde slanke personen met die van 2.000 zwaarlijvige en 10.400 mensen met een gemiddeld gewicht. Ze ontdekten, naast genetische varianten waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij het hebben van een gezond of overgewicht, ook nieuwe gen-regio’s die van invloed zijn.

Slank blijven is een kwestie van 'lucky genes' en niet van morele superioriteit
De onderzoekers berekenden een 'genetische risicoscore' om te zien welke invloed deze genen hadden op het gewicht van de mensen.

Wie dun is, bleek een veel lagere genetische risicoscore te hebben. Dunne proefpersonen hadden minder genetische varianten waarvan bekend is dat ze de kans op overgewicht vergroten. Bij 3 op de 4 zat het hebben van een gezond en slank lichaam in de familie.

“Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat gezonde slanke mensen over het algemeen dun zijn én blijven omdat ze minder genen hebben die de kans op overgewicht vergroten”, legt hoofdonderzoeker Sadaf Farooqi uit op de BBC. Met meer wilskracht of zelfbeheersing heeft gezond slank zijn weinig te maken, het is een kwestie van 'lucky genes' en niet van morele superioriteit, zoals sommigen lijken te denken.

Farooqi waarschuwt voor het overhaast oordelen en bekritiseren van ‘dikkerds’. “Wetenschap toont aan dat het complexer kan liggen. We hebben veel minder controle over ons gewicht dan we tot nu toe dachten.”
Dit artikel afdrukken