De onderzoekers vergeleken DNA-stalen van 1.600 gezonde slanke personen met die van 2.000 zwaarlijvige en 10.400 mensen met een gemiddeld gewicht. Ze ontdekten, naast genetische varianten waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij het hebben van een gezond of overgewicht, ook nieuwe gen-regio’s die van invloed zijn.
Slank blijven is een kwestie van 'lucky genes' en niet van morele superioriteitDe onderzoekers berekenden een 'genetische risicoscore' om te zien welke invloed deze genen hadden op het gewicht van de mensen.
Wie dun is, bleek een veel lagere genetische risicoscore te hebben. Dunne proefpersonen hadden minder genetische varianten waarvan bekend is dat ze de kans op overgewicht vergroten. Bij 3 op de 4 zat het hebben van een gezond en slank lichaam in de familie.
“Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat gezonde slanke mensen over het algemeen dun zijn én blijven omdat ze minder genen hebben die de kans op overgewicht vergroten”, legt hoofdonderzoeker Sadaf Farooqi uit op de BBC. Met meer wilskracht of zelfbeheersing heeft gezond slank zijn weinig te maken, het is een kwestie van 'lucky genes' en niet van morele superioriteit, zoals sommigen lijken te denken.
Farooqi waarschuwt voor het overhaast oordelen en bekritiseren van ‘dikkerds’. “Wetenschap toont aan dat het complexer kan liggen. We hebben veel minder controle over ons gewicht dan we tot nu toe dachten.”
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De ene persoon heeft last van bruine bonen en de andere niet. Dat maakt bruine bonen niet gezond of ongezond, maar iets waar je rekening mee moet/kunt houden.
Norbert, natuurlijk zijn genen niet 'goed' of 'fout'. Het is meer een kwestie van pech of geluk hebben in een context waarin je van de ene soort gemakkelijk te zwaar wordt en van de andere daar niet zo'n last van hebt.
Ook een kanker is niet goed of fout, maar wel een 'bugger'. Daarom denken we toch een beetje in goed/fout.
Rare titel. Onderzoek doet geen uitspraak over goed of fout, begrijp ik.
#1 Jan Peter,
Ik heb die genen blijkbaar, want ik ben mijn leven lang al dun + ik heb ondergewicht.
Voor de rest ben ik gezond verklaard: bloedonderzoek + eetpatroon.
Ik doe thuis aan krachttraining (spierbehoud) en beweeg genoeg.
Met overhaast oordelen en bekritiseren heb ik meer dan voldoende ervaring, want ik zal dan wel anorexia hebben of zo'n superfood fan zijn.
Goed, we hebben dus mensen die kunnen eten wat ze willen en dun blijven. Dat wisten we al, maar nu weten we dat dit aan de genen ligt. Hoeveel zijn dat er onder de bevolking? En degene die deze genen niet heeft, kan niet eten wat ie wil.
De vraag is niet of we controle hebben, maar of we controle willen hebben. Als je niets doet heb je geen controle, dan wordt het voor je gedaan. Je wordt dik.
Dun en gezond is niet causaal volgens mij. Er zijn genoeg ongezonde dunnerds.