Onderzoekers van de Texas Tech University bestudeerden de eet- en leefstijl van 4.166 mannen en 4.655 vrouwen. Ze stelden vast dat mensen die geloven dat ze zelf geen invloed hebben op hun gewicht, er ongezonde leefgewoontes op nahouden.

Mensen die geloven dat hun gewicht genetisch bepaald is, eten op latere leeftijd minder gezond. Ze eten weinig groente en fruit, veel kant-en-klaar en eten vaker buiten de deur. Daarnaast zijn ze minder geneigd de etiketten op producten te lezen en bewegen ze minder. Een ongezond eetpatroon en gebrek aan beweging laten iemands gezondheid verslechteren. Daardoor ontstaat een negatieve spiraal. Mensen die denken dat hun DNA verantwoordelijk is voor hun buikomvang, gaan hoe ouder ze worden steeds minder bewegen.

Anders verleiden
Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze niets aan hun gewicht kunnen doen omdat dat in hun genen vastligt, doen minder moeite om te bewegen en geven sneller toe aan aantrekkelijke maar ongezonde voedselkeuzen.
De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek slechts eerste en louter statistische resultaten laat zien. Toch vinden ze dat hun bevindingen nu reeds aanleiding geven tot een andere insteek voor coaches die dergelijke mensen begeleiden. Zij moeten de focus niet leggen op iemands gewicht, maar mensen op andere manieren verleiden om liever gezond te eten en meer te bewegen.

Fotocredits: Fat Lady, Tony Alter
Dit artikel afdrukken