Boodschappengoeroe des vaderlands Teun van de Keuken maakte zich deze week druk over wat bijna iedereen volgens foodwatch verkeerd vindt: de btw-verhoging op groente en fruit en kopte 'm nogmaals in. In zijn column in de Volkskrant noemde hij de btw-verhoging stupide. Het zou een ‘boete op gezond eten’ zijn die, volgens Van de Keuken, gaat leiden tot meer overgewicht, diabetes en hart- en vaatklachten.

Tuttut, ga eens leren rekenen joh. Dat zegt met zoveel vriendelijke woorden redacteur Mathijs Bouman van het Financieele Dagblad.

Een btw verhoging van 50% (van 6 naar 9%) op de 10,8% van ons inkomen die we in totaal aan voeding uitgeven, komt neer op een prijsverhoging van 2,8% op 1,8% van onze wat groter gewenste consumptie aan aardappelen, groente en fruit. Dat is 0,05%. Die zal echter dubbel zo zwaar wegen (0,1%) op de consumptie van zoetwaren en vlees
Bouman: "Tijd om even lekker boos te worden op deze fruittaks en groenteboete? Ik denk het niet. Want op 1 januari voert de overheid ook een belasting op vette kroketten en frikandellen in. Er komt een snoepboete op gummybeertjes, muntendrop en de rest van het suikergoed. Koek en gebak wordt ook zwaarder belast. En een nieuwe taks op vlees zal spekdobbelsteentjes, karbonades en Argentijnse steaks duurder maken. Want de btw gaat op al het eten omhoog van 6% naar 9%, ook op ongezonde voedingsmiddelen."

Bouman rekent het verder precies voor: Nederlanders geven 1,8% van hun inkomen uit aan groente en fruit. Bijna net zoveel als aan zoetwaren en ijs (1,5%) en 2,5% gaat op aan vooral vlees (waar we sowieso van moeten minderen. Samen zijn die laatste twee goed voor 4% van onze bestedingen.

Hoezo stupide dus, want meer btw dringt meteen alles terug. Als het tenminste al een effect heeft natuurlijk, want een btw-verhoging van 50% (van 6 naar 9%) op de 10,8% van ons inkomen die we in totaal aan voeding uitgeven, komt neer op een prijsverhoging van 2,8% op 1,8% van onze wat groter gewenste consumptie van aardappelen, groente en fruit. Dat is 0,05%. Die zal echter dubbel zo zwaar drukken (0,1%) op de consumptie van zoetwaren en vlees (4%), zodat de keuze voor iemand die onder prijsdruk anders wil gaan leven rationeel gezien nogal makkelijk wordt. Zo komt het toch nog goed.

Wist je trouwens dat morgen precies 50 jaar geleden de btw werd ingevoerd? Het lage btw-tarief bedroeg in 1969 overigens nog maar 4%. De btw-verhoging op voedingswaren is overigens gewoon een belastingcompensatie voor verlaging in het systeem elders. Eten doen we immers al genoeg en daarom moeten we weten dat het wat mag kosten, zei ook consumptiesocioloog Hans Dagevos (WUR) onlangs al op Foodlog. Het leven wordt domweg duurder.
Dit artikel afdrukken