Veel boodschappen gaan dan ook rechtstreeks van het koelvak in de winkel, al dan niet via de koeltas (wie heeft er geen bij de boodschappentassen liggen?), thuis de ijskast in. Die ook steeds groter wordt, zodanig dat ook in Europa inmiddels de droomkeuken van menig gezin is voorzien van een... 'Amerikaanse koelkast'. Daarginds proppen ze echt alles zonder onderscheid in de koelkast. Terwijl er toch heus voedingsmiddelen zijn waarbij dat of niet nodig, of zelfs schadelijk is. Alison Spiegel van de Huffington Post maakte een - Amerikaans - lijstje. Zijn wij wijzer dan zij?
Dit moet volgens The Huffington Post in ieder geval nooit in de ijskast:
1. Tomaten: in de ijskast raken tomaten al hun smaak kwijt. Erger nog, ze rijpen niet langer door in de koude omgeving en er gebeurt nog iets ergers: door de kou gaan de celmembramen stuk en daar worden ze melig van. Tomaten horen op de fruitschaal.
2. Basilicum: zal in de koelkast sneller verwelken - andere groene kruiden overigens ook. Basilicum zal bovendien de smaken van het voedsel dat er in de buurt ligt overnemen. Heb je geen plantje, zet de blaadjes dan als een boeketje bloemen in een een glas vers water. Wil je basilicum langer bewaren, dan is blancheren en invriezen een goede optie.
3. Aardappelen: het zetmeel in aardappelen wordt in de ijskast sneller omgezet in suikers. Dat levert een zoete, korrelige aardappel op. Bewaar je aardappelen in een papieren zak op een koele maar niet koude, en donkere plek. In papier gaan ze minder snel rotten dan in plastic. En heb je een kelder, leg ze dan gewoon lekker daar. Dit geldt overigens ook voor zoete aardappelen.
4. Uien: worden in de koelkast zacht en gaan schimmelen. Lente-uitjes kunnen juist wel in de ijskast bewaard worden. Leg je uien niet direct naast de aardappelen op hun koele plekje: als ze samen bewaard worden gaan ze allebei sneller achteruit.
5. Avocado's: als ze nog wat moeten rijpen, horen ze zeker niet in de koelkast thuis. Heb je een prachtig rijpe avocado meegebracht maar kom je er niet toe 'm meteen op te eten, dan is de koelkast geen slechte plaats.
6. Knoflook: in de ijskast gaat knoflook uitlopen. Het wordt er rubberachtig en kan gaan schimmelen. Ook knoflook hoort op een koele, droge plaats thuis.
7. Brood: dat droogt in de koelkast extra snel uit. De plek voor brood is of de broodtrommel, of de diepvries. Als je het brood goed ingepakt in de diepvries bewaart, kun je er precies het aantal sneetjes uithalen dat je nodig hebt. Laat ze rustig ontdooien en geniet van 'vers' brood.
8. Olijfolie: bewaar je natuurlijk niet in de koelkast, dan stolt het!
9. Koffie: blijkbaar zijn er mensen die hun koffie in de ijskast bewaren. Slecht idee, omdat het smaak verliest en zelfs geurtjes kan overnemen van andere levensmiddelen. Koffie moet ook koel en donker bewaard worden. Maar: je kunt koffie wel uitstekend invriezen.
10. Honing: die hoeft natuurlijk ook niet in de koelkast. Het enige waar de ijskast voor zorgt, is dat de honing gaat kristalliseren.
Persoonlijk heb ik van dit lijstje nog nooit iets in de koelkast bewaard - op basilicum en andere groene kruiden (peterselie) na. Bij het maken van zo'n lijstje vraag ik me wel af: zouden er onder ons echt mensen zijn die deze levensmiddelen in de ijskast zetten? Durf je daar voor uit te komen? Of heb je een hele goede reden om het wél te doen?
Fotocredits: 'Hungry', uitsnede, Charli White
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik teel zo veel mogelijk vers op mijn balcon.
Sommige soorten doe ik soms wel in mijn koelkast; gelet op fruitvliegjes.
Vera #9 : "Invriezen van verse groene kruiden gewoon rauw, zo nodig gewassen en gedroogd, niet blancheren, dat tast de smaak aan. Vooral mijn geliefde lavas blijft in de vriezer wel een jaar smaakvol."
Ik wil gaan testen - op advies van Angeligue Schmeink (Ned. meesterkok) om juist wel kruiden te blancheren, uit te knijpen van overtollig water en dan in te vriezen.
Ik gebruik niet veel verse kruiden, de enige die ik weleens vers gebruik zijn peterselie en bieslook, maar die komen uit eigen tuin, das het verst wat je maar kan hebben, even knippen en je kan meteen aan de slag ermee. Overigens, kruiden in keukenpapier rollen en nat maken en dan in de koelkast werkt ook prima, zo heb ik koriander weleens een week goed gehouden
Ik vind de smaak van wat zoetige aardappels die de vrieskou hebben doorstaan juist erg lekker. Yum!
"Basilicum: zal in de koelkast sneller verwelken - andere groene kruiden overigens ook. "
Ik bewaar dille en peterselie met goed resultaat in de koelkast - ik zet de grote bossen in een glas met water en bewaar in de deur van de koelskast.
Uien, knoflook en brood bewaar ik inderdaad ook in de koelkast, en dat durf ik te vertellen, ja hoor :) Weet niet of het hun smaak beïnvloedt, heb er nooit wat van gemerkt.
Ik bewaar in de kelder aardappelen, uien, courgette, aubergine, fruit, sla, boter .
In de koelkast melkproducten zoals yoghurt karnemelk vla, kaas ( onder protest maar manlief vind dat lekker) halvarine, komkommer, vleeswaren, vis en vlees, bier en frisdrank.
Bij kamertemperatuur kruiden, tomaten, radijs. Mijn koelkast is een gewoon tafelmodel en is groot genoeg! Hoera ik heb een kelder.
Mijn koelkast is niet zo groot
Jammer genoeg bouwen ze geen kelders meer in nieuwbouw woningen. De kelder is namelijk de ideale plaats om o.a. aardappelen, eieren, uien en knoflook te bewaren. (Goede) Wijn wordt ook niet voor niets bewaard in een kelder. Het heeft een temperatuur van tussen de 4 en 10 graden, mede afhankelijk van het seizoen. Prima koele plaats net onder de grond.