In 2012 schreef ik een stukje over de twintig belangrijkste eet-uitvindingen aller tijden. Met stip bovenaan het lijstje: koelen. Door voedingswaren gekoeld of zelfs bevroren te bewaren en te vervoeren, zijn de houdbaarheid en veiligheid ervan enorm toegenomen. We kunnen dan ook bijna niet meer zonder koelkast. Dat is zelfs zo ver gegaan dat de voedingsmiddelenfabrikanten speciale producten zijn gaan ontwikkelen om de consument rechtstreeks vanuit de koelkast, of diepvries, ter wille te zijn. Denk maar aan 'koelkastsmeerbare' boter, of 'schepklaar ijs'.

Veel boodschappen gaan dan ook rechtstreeks van het koelvak in de winkel, al dan niet via de koeltas (wie heeft er geen bij de boodschappentassen liggen?), thuis de ijskast in. Die ook steeds groter wordt, zodanig dat ook in Europa inmiddels de droomkeuken van menig gezin is voorzien van een... 'Amerikaanse koelkast'. Daarginds proppen ze echt alles zonder onderscheid in de koelkast. Terwijl er toch heus voedingsmiddelen zijn waarbij dat of niet nodig, of zelfs schadelijk is. Alison Spiegel van de Huffington Post maakte een - Amerikaans - lijstje. Zijn wij wijzer dan zij?

Dit moet volgens The Huffington Post in ieder geval nooit in de ijskast:

1. Tomaten: in de ijskast raken tomaten al hun smaak kwijt. Erger nog, ze rijpen niet langer door in de koude omgeving en er gebeurt nog iets ergers: door de kou gaan de celmembramen stuk en daar worden ze melig van. Tomaten horen op de fruitschaal.

2. Basilicum: zal in de koelkast sneller verwelken - andere groene kruiden overigens ook. Basilicum zal bovendien de smaken van het voedsel dat er in de buurt ligt overnemen. Heb je geen plantje, zet de blaadjes dan als een boeketje bloemen in een een glas vers water. Wil je basilicum langer bewaren, dan is blancheren en invriezen een goede optie.

3. Aardappelen: het zetmeel in aardappelen wordt in de ijskast sneller omgezet in suikers. Dat levert een zoete, korrelige aardappel op. Bewaar je aardappelen in een papieren zak op een koele maar niet koude, en donkere plek. In papier gaan ze minder snel rotten dan in plastic. En heb je een kelder, leg ze dan gewoon lekker daar. Dit geldt overigens ook voor zoete aardappelen.

4. Uien: worden in de koelkast zacht en gaan schimmelen. Lente-uitjes kunnen juist wel in de ijskast bewaard worden. Leg je uien niet direct naast de aardappelen op hun koele plekje: als ze samen bewaard worden gaan ze allebei sneller achteruit.

5. Avocado's: als ze nog wat moeten rijpen, horen ze zeker niet in de koelkast thuis. Heb je een prachtig rijpe avocado meegebracht maar kom je er niet toe 'm meteen op te eten, dan is de koelkast geen slechte plaats.

6. Knoflook: in de ijskast gaat knoflook uitlopen. Het wordt er rubberachtig en kan gaan schimmelen. Ook knoflook hoort op een koele, droge plaats thuis.

7. Brood: dat droogt in de koelkast extra snel uit. De plek voor brood is of de broodtrommel, of de diepvries. Als je het brood goed ingepakt in de diepvries bewaart, kun je er precies het aantal sneetjes uithalen dat je nodig hebt. Laat ze rustig ontdooien en geniet van 'vers' brood.

8. Olijfolie: bewaar je natuurlijk niet in de koelkast, dan stolt het!

9. Koffie: blijkbaar zijn er mensen die hun koffie in de ijskast bewaren. Slecht idee, omdat het smaak verliest en zelfs geurtjes kan overnemen van andere levensmiddelen. Koffie moet ook koel en donker bewaard worden. Maar: je kunt koffie wel uitstekend invriezen.

10. Honing: die hoeft natuurlijk ook niet in de koelkast. Het enige waar de ijskast voor zorgt, is dat de honing gaat kristalliseren.

Persoonlijk heb ik van dit lijstje nog nooit iets in de koelkast bewaard - op basilicum en andere groene kruiden (peterselie) na. Bij het maken van zo'n lijstje vraag ik me wel af: zouden er onder ons echt mensen zijn die deze levensmiddelen in de ijskast zetten? Durf je daar voor uit te komen? Of heb je een hele goede reden om het wél te doen?

Fotocredits: 'Hungry', uitsnede, Charli White
Dit artikel afdrukken