Dat blijkt uit berekeningen door onderzoeksbureau Alterra. In Noord-Brabant zullen tot 2030 zo'n 4.400 boerenbedrijven gaan stoppen, 40% van de agrarische bedrijven in de provincie. Van de 8,6 miljoen vierkante meter aan gebouwen die daardoor vrijkomt, is ongeveer 3 mijoen m2 geschikt voor hergebruik. Voor de rest dreigt verkrotting, verwaarlozing van erven en verloedering van het landschap.

Op Boerderij slaat provinciebestuurder Erik van Merrienboer alarm. De leegstand heeft grote gevolgen, "niet alleen voor de boeren maar voor de hele samenleving". Hij voorziet verkrotting, ongewenst en zelfs crimineel hergebruik en sociaal en financieel leed voor de betrokken (varkens)boeren die hun bedrijven niet kunnen verkopen en hun pensioen zien verdampen. Ze hebben geen geld om zelf hun opstallen op te ruimen.

'Sloopopgave'
In Noord-Brabant bestaat 48% van de totale bebouwing in het landelijk gebied uit agrarische bedrijven. Omdat dit vaak oude stallen zijn, die niet meer voldoen aan de moderne milieu-eisen, ziet Noord-Brabant een enorme sloopopgave op zich af komen. "De provincie onderzoekt of het mogelijk is sloop fiscaal aantrekkelijk te maken bij bedrijfsbeëindiging. Ook wil de provincie potentiële stoppers hulp bieden bij sociale en financiële problemen", aldus Boerderij.

Overigens is de Noord-Brabantse situatie niet uniek; ook in Limburg, Gelderland, Utrecht en Overijssel is 'verrommeling' van het landelijke gebied en leegstand van stallen aan de orde.

Fotocredits: cover, Leegstand agrarisch vastgoed Noord-Brabant, Alterra
Dit artikel afdrukken