In de VS krijgt de grote biosupermarkt WholeFoods de ene na de andere class action rechtszaak aan de broek. Groepen consumenten hebben zich in de staten Massachusetts, Pennsylvania en New Jersey verenigd en rechtszaken aangespannen omdat WholeFoods het suikergehalte in zijn naturel Griekse yoghurt schromelijk te laag op zijn etiketten zou hebben vermeld. Griekse yoghurt - uitgelekte en dus iets dikkere yoghurt - is in de VS enorm populair omdat het gezonder zou zijn: meer eiwit, minder suiker.

Zes keer zoveel suiker
De zaak kwam aan het licht toen de consumentenorganisatie Consumer Reports in juli met een vergelijkend onderzoek naar Griekse yoghurts naar buiten kwam, waarin de WholeFoods yoghurt bijna zes keer zoveel suikers bleek te bevatten als op het etiket stond. In plaats van de gemelde 2 gram per 225-grams portie, bleek er maar liefst 11,4 gram suiker in te zitten. Bovendien bleek uit de Consumers Report-vergelijking dat de naasthogere yoghurt al 2,5 keer zoveel suiker bevatte als de 2 gram van WholeFoods.

'Tot op de bodem'
WholeFoods erkent de bevindingen van Consumer Report, maar is 'tot op de bodem' aan het uitzoeken hoe het kan dat het externe laboratorium dat ze gebruiken voor hun analyses zulke afwijkende waardes heeft kunnen rapporteren. Verder wil de keten geen uitspraak over de rechtszaken doen.

De klagers vragen de rechtbank om 'injunctive, declaratory and monetary relief'. De valse vermelding zou vooral gevaarlijk zijn geweest voor diabetici. Daarom zou zowel straf als schadeloosstelling op zijn plaats zijn.
Dit artikel afdrukken