De Amerikaanse biologische supermarktketen Whole Foods groeit nog steeds - ondanks de crisis, met dezelfde verscheidenheid in het assortiment en op niet de meest voor de hand liggende plaatsen: kleinere of ronduit arme steden zoals Detroit bijvoorbeeld (in Detroit leeft 42% van de inwoners 'onder de armoedelijn').

Whole Foods is een van Amerika's succesvolste retailers. In een uitgebreid artikel op CNN (eerder verschenen in Fortune) wordt het portret geschetst van een geslaagde retailer die zijn eigen weg gaat. Niet de weg van aanpassing van het assortiment aan de klanten of het zoeken van de laagste prijzen. De omzet van Whole Foods is sinds 2007 verdubbeld en de winst verdriedubbeld, met hetzelfde uitgekiende aanbod van biologisch, echt verrukkelijk bereid voedsel en een steeds uitdijende hoeveelheid basislevensmiddelen. En hoewel Whole Foods nog steeds de naam aankleeft van 'Whole Paycheck' en ze bepaald niet de goedkoopste zijn, blijken er nog steeds nieuwe klanten toe te stromen: inmiddels meer dan 7 miljoen klantbezoeken per week. Reden voor medeoprichter John Mackey om de doelstelling van 1000 Whole Food winkels in totaal te verhogen naar 1200.

Het succes wordt toegeschreven aan de positionering die Whole Foods kiest: het gaat over eten, en over gezond eten, maar dan wel om van te genieten. Whole Foods heeft aan de basis van zijn assortiment de keuze liggen om bepaalde stoffen uit te filteren - dat is inmiddels een lijst van 78 ingrediënten (van aspartaam tot foie gras). Klanten hoeven zich daar dus geen zorgen meer over te maken. En verder gaat Whole Foods voluit voor 'healthy indulgence'. Bio is bij Whole Foods niet eng of streng, maar genieten. En dat weten de klanten, ondanks het hogere prijsniveau, op waarde te schatten.

Gaat Whole Foods Amerika veroveren? Dat is waarschijnlijk een brug te ver. Al is het alleen maar omdat Wal-mart vorige week bekend maakte zijn lage-prijzen-strategie toe te gaan passen op biologische producten. In vergelijking met Wal-mart ($156.5 miljard omzet in levensmiddelen in de VS) is Whole Foods ($12.9 miljard) maar een kleintje.
Dit artikel afdrukken