In een verklaring laat de WHO weten dat Breda's conclusie dat onmiddellijke actie nodig is als Europa in 2030 een obese golf wil vermijden, wat zwart/wit is gesteld.

'Tamelijk beperkt 'en mogelijk verouderd
De WHO schrijft: "De voorspellingen komen voort uit een forecast die al enige tijd geleden werd uitgevoerd door het UK Health Forum voor het Europese WHO kantoor. Ze laten voor veel Europese landen een somber, obees beeld zien als er geen actie wordt genomen", zei Breda. "Wie vandaag actie neemt, helpt om deze voorspellingen geen waarheid te laten worden. In een aantal Europese landen vlakt de trend dan ook af dankzij preventieve maatregelen. Daarmee zijn bijvoorbeeld op het gebied van kinderobesitas successen geboekt."

"Het onderzoek moet met enige voorzichtigheid worden ingezet omdat het tamelijk beperkt was en gebaseerd is op nationale data die mogelijk niet in lijn zijn met de meest recente WHO schattingen", voegde hij toe.


Het lijkt erop dat de presentatie een onbedoeld grote media-impact heeft bereikt. Breda is een groot voorstander van actie, maar achtte het - vermoedelijk met enige sturing van collega's en andere gezondheidsinstituten - correct te wijzen op de beperkingen van het cijfermateriaal waarmee hij gisteren de pers en radio en TV haalde.

Fotocredits: Joao Breda, still, Global Nutrition and Health - Metropolitan University College
Dit artikel afdrukken