Dat stelt een nieuwe wereldwijde studie. De studie werd uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers en werd gepubliceerd in het juli bulletin van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wereldwijde studie
De wetenschappers onderzochten hoe obesitas zich in de periode 1971 - 2010 ontwikkelde in 69 landen. Ze betrokken 24 hoge-, 27 midden- en 18 lage-inkomenslanden in hun onderzoek. Ze concentreerden zich op het stijgende aanbod van beschikbare calorieën, vooral in de vorm van energierijk voedsel met een grote aantrekkingskracht.

Overaanbod
De onderzoekers stelden vast dat in 56 van de onderzochte landen (81%) zowel de beschikbare calorieën uit voeding als het lichaamsgewicht toenamen. In 45 landen (65%) was de stijging aan beschikbare calorieën groot genoeg om de toename in lichaamsgewicht te verklaren.

Onze studie toont echter aan dat het overaanbod van beschikbare calorieën waarschijnlijk overconsumptie daarvan gemakkelijk in de hand werkt. Dit is op zich al voldoende om de gewichtstoename in de meeste landen te verklaren
Zo nam van 1971 tot 2008 het aantal beschikbare kilocalorieën per persoon per dag in de VS toe met 768, in Canada met 559 en in Fiji met 550. Deze sterke stijging is vooral toe te schrijven aan vergaand bewerkte - ultraprocessed - voedingsmiddelen. “Die zijn lekker, goedkoop en worden gepromoot. Dat maakt overconsumptie van calorieën erg gemakkelijk”, zegt onderzoeksleider Stefanie Vandevijvere op Medical News Today. In Nederland, waar data van 2000 tot 2009 geanalyseerd werden, nam het aantal beschikbare calorieën in die periode met 51 calorieën per persoon per dag toe.

Verstedelijking
"We weten dat in die periode ook andere factoren veranderden. De verstedelijking, auto-afhankelijkheid en een zittend bestaan namen hand over hand toe. Die factoren zijn mede verantwoordelijke voor de wereldwijde obesitasepidemie” laat Vandevijvere weten. “Onze studie toont echter aan dat het overaanbod van beschikbare calorieën waarschijnlijk overconsumptie daarvan gemakkelijk in de hand werkt. Dit is op zich al voldoende om de gewichtstoename in de meeste landen te verklaren.”

Maatregelen
Volgens Vandevijvere leven we in een omgeving die het voor mensen makkelijker maakt om ongezonde in plaats van gezonde keuzes te maken. Daarom zal volgens haar “het oude recept van overheden”, educatie en bewegen, de obesitasepidemie niet omkeren. De studie raadt daarom aan heffingen door te voeren op suikerhoudende voedingsmiddelen, gezonde voeding te promoten op scholen en junkfood- en kindermarketing te beperken.

Fotocredits: ‘Fast Food’, Sandra Cohen-Rise and Colin Rose’s photostream
Dit artikel afdrukken