Tijd en eikenhout zijn de magische factoren die van een zorgvuldig gestookte whisky een gouden godendrank maken. De lekkerste - en kostbaarste - whiskies brengen jaren van hun leven door in vaten, waar ze geduldig rijpen tot het moment daar is en ze in flessen gebotteld liefhebbers over de hele wereld kunnen verleiden.

'Dagen en weken in plaats van 2 tot 20 jaar'
Maar tijd is geld, ook in de whisky-wereld. Dus zijn er slimme stokers die listen verzinnen om de tijd voor het lapje te houden. Nieuwe, 'radicale' manieren om whisky tot zijn volle potentieel te laten rijpen in een fractie van de tijd die daar traditioneel voor nodig is, doen de ronde, schrijft de Daily Mail. Dan hebben we het over dagen en weken in plaats van 2 tot 20 jaar.

Traditioneel wordt whisky na het stoken gelagerd in 200-liter vaten van Amerikaans eikenhout. De vaten worden gebrand. In het samenspel tussen de moleculen in het hout, de alcohol en de tijd speelt zich een hele reeks processen die uiteindelijk de whisky zijn complexe aroma's en smaak geven. Als je genoeg geduld hebt.

Versnellen van het rijpingsproces
Er zijn manieren om het rijpingsprocees te versnellen. Zo kun je kleinere vaten gebruiken. Niet de traditionele van 200 liter, maar vaten van 7,5 tot 20 liter. Daarmee verhoog ze de 'alcohol-to-barrel'-ratio. Het rijpingsproces kan zo in vier maanden afgerond zijn, claimt producent Tuthilltown Spirits. Een andere manier om de alcohol-to-surface-ratio te verhogen is door aan het plastic vat geroosterde eikenhouten chips of zaagsel toe te voegen. Een proces dat ook door wijnmakers gebruikt wordt om een 'hout'-smaak aan hun wijn te geven zonder de wijn daadwerkelijk in vaten te rijpen. Een andere distilleerderij in het zuiden van de VS claimt zelfs het rijpingsproces tot 8 uur teruggebracht te hebben.

'Do-it-yourself'
Het zijn niet alleen whiskyproducenten die graag het verouderingsproces versnellen om in minder tijd met een kwaliteitsproduct te komen.
We put the barrel in the whisky
Ook voor thuis zijn er 'verouderingsversnellers' op de markt. Zoals het houten 'Whiskey Element'. Dit zijn speciaal ontworpen eikenhouten balkjes met inkepingen waarmee je, zo claimen de makers, in 24 uur een goedkope fles drank om kunt toveren tot een kostelijk vocht dat zich kan meten met veel duurdere drankjes. De makers vatten het principe kernachtig samen: 'we put the barrel in the whisky'. Dat is een stuk efficiënter dan whisky in het vat gieten en afwachten wat de tijd er van maakt.

Het is nog maar de vraag of deze kunstmatig verouderde whiskies een smaaktest goed zullen doorstaan, schrijft de krant. Maar dat komt natuurlijk goed, nu het begin er is. Naast de snelgroeiende plofkip, het racevarken dat in 6 maanden anderhalf keer zo zwaar wordt als een volwassen man is en technowijn met houtblokjes of zaagsel is er eindelijk Doe-het-zelf plofwhisky.

Fotocredits: 'Casks in old warehouse', Yves Cosentino
Dit artikel afdrukken