Maar laten we wel wezen, volgens oerdieetdeskundige professor Muskiet, hebben we in de winter echt baat bij een pilletje vitame D.
Gooien we kinderen met het badwater weg, of is er een wetenschappelijke hetze tegen supplementen gaande?

Voedingsupplementen zijn erg populair. De markt is alleen al in Europa goed voor miljarden euro’s per jaar. Tegenover de gezondheidsclaims van de industrie staan relativerende en soms zelfs tegengestelde adviezen van voedingswetenschappers. Volgens hen is een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit voor de meeste mensen voldoende. Voedingssupplementen zijn meestal overbodig, beweren zij, en soms zelfs schadelijk.

Saskia Geurts, directeur van de branchevereniging van producenten van en handelaren in voedingsupplementen (NPN), vindt de producten wèl een belangrijke aanvulling op de voeding. Volgens haar dragen ze bij aan een goede gezondheid. ‘De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vaak gebaseerd op het voorkomen van deficiënties, maar voor een optimale gezondheid heb je meer nodig’, stelt ze.

Dr. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en kanker aan Wagenigen Universiteit, nuanceert de uitspraak van de NPN dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid onvoldoende zou zijn. De norm wordt door de Gezondheidsraad zo vastgesteld dat vrijwel iedereen er voldoende aan heeft, ook mensen dieveel nodig hebben. Er is een ruime marge ingebouwd. Wie zich houdt aan de aanbevolven norm, krijgt zeker voldoende binnen. Slechts een enkeling heeft wellicht wat meer nodig. Maar voor de meeste mensen is minder dan de dagelijks aanbevolen norm ook al genoeg. Verder hangt het sterk van de bevolkingsgroep af of je bepaalde supplementen moet adviseren. Voor ouderen is het wel raadzaam om aanvullend vitamine D te slikken.

Dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie aan Wageningen Universiteit, zit op dezelfde lijn als Kampman. Hij staat positief kritisch tegenover voedingssupplementen, maar vindt het gebruik voor een groot deel gebaseerd op emotie. De hoogleraar heeft twijfel over de werking van sommige supplementen: Harde bewijzen dat supplementen werken zijn schaars. Ook de beschermende werking van antioxidanten kan volgens hem nauwelijks bogen op enig solide wetenschappelijk bewijs. Er zijn heel weinig humane studies die het effect van antioxidanten overtuigend aantonen.

Positieve effecten zijn wel aangetoond bij groenten en fruit: ‘Er wordt vaak van uitgegaan dat die effecten zijn terug te voeren op de aanwezige antioxidanten, maar dat hoeft helemaal niet, stelt Kampman. Er kunnen ook heel andere stoffen voor verantwoordelijk zijn.


bron: Resource - Wageningen UR, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken