image

Australische wetenschappers hebben een doorbraak gemaakt in genetische manipulatie. Het is mogelijk geworden om de perfecte melkkudde te maken. Dat is het gevolg van de ontdekking hoe stamcellen uit de embryo's van koeien gereproduceerd en geïsoleerd kunnen worden. De Australiërs willen deze ontdekking gebruiken om de ontwikkeling van het melkvee genetisch te beinvloeden. Dr.Paul Verma: ‘Het cruciale moment van de doorbraak was dat het dit team gelukt is om meer dan 200.000 stamcellen van een enkele embryo te ontwikkelen. Conventionele methode’s produceren minder dan 10.000 stamcellen per embryo’.

De onderzoekers zijn uitgegaan van de stamcellen omdat deze nog niet zijn ontwikkeld tot het maken van een specifiek deel van de koe zoals een oog, lever, of hersencel. Embryonische cellen hebben het potentieel om ieder type cel te kunnen produceren. Daarom bieden ze enorme mogelijkheden voor genetische manipulatie. Wist u overigens al dat u uw eigen stamcellen kunt opslaan? Maar dat even terzijde.

De stamcellen kunnen gebruikt worden om de cellen van melkvee te manipuleren om meer melk te geven, hun gezondheid te beïnvloeden en zelfs ter vaccinatie tegen ziektes zoals BSE. Er moet nog gekeken worden of de stamcellen de genen dragen die elite-vee kan produceren.

Onwillekeurig moet ik terugdenken aan de gedachte aan het Herrenras dat in de jaren '40 van de vorige eeuw in zwang kwam. Wie zijn we en wie willen zijn: onze eigen God?

Het zal ongetwijfeld nog jaren duren voor we melk en kaas van deze genetische gemanipuleerde dieren krijgen.
Zouden die dan minder goed zijn? Waarschijnlijk niet, integendeel zelfs. Toch zou ik willen dat we afblijven van dit soort zaken.

Het voelt gewoon niet goed. Eeuwenlang hebben mensen goed geleefd op natuurlijke melk. Nu we met technisch vernuft de zaak onder controle – denken - te hebben, raakt het deksel van de put. We gaan een nieuw beest ontwerpen die beter in staat is om aan onze voorzieningen te voldoen dan de oude versie.

Zullen we de dieren maar gewoon dieren laten en onszelf ook?


Bron: foodnavigator

image
Dit artikel afdrukken