Recent kwam een nieuwe, veelbelovende ontdekking (een 'game-changer') in het nieuws: wetenschappers hadden in de bodem moleculen aangetroffen die veelbelovende resultaten lieten zien als mogelijke nieuwe antibiotica.

Een ander team van Amerikaanse onderzoekers wil nu graag het publiek betrekken bij hun zoektocht naar nog onbekende moleculen die al gewoon in de bodem aanwezig zijn. Daar willen ze nieuwe medicijnen mee ontwikkelen. Dat schrijft BBC News Health. Het team, van de Rockefeller University, doet nu wat velen voor hen al deden. Ze gaan crowdsourcen. Alleen niet voor geld, maar gewoon voor bodemmonsters.

Drugs from Dirt
De wetenschappers hebben een website geopend, Drugs from Dirt. Daarop schrijven ze dat ze wel wat assistentie kunnen gebruiken bij het verzamelen van bodemmonsters van over de hele wereld. Mensen uit alle hoeken en gaten van de aardbol kunnen zich aanmelden en meedoen, en hetzelfde geldt voor scholen en onderwijsinstellingen. Het liefst krijgen de wetenschappers grondmonsters uit unieke, onbedorven omgevingen zoals grotten, eilanden en warmwaterbronnen. Daar hopen ze de 'Heilige Graal' te vinden: moleculen die door in de bodem levende bacteriën geproduceerd worden en die volledig nieuw zijn voor de wetenschap.

Onderzoeker dr. Sean Brady zegt op de BBC News Health: "We zitten niet te wachten op honderdduizenden monsters. Wat we echt willen is een paar duizend van een paar echt unieke plekken die mogelijk echt interessant spul bevatten. Dus het gaat ons niet om de grond uit je achtertuin, hoewel daar ook genoeg bacteriën in zitten."

1 theelepel grond bevat meer bacteriën dan er mensen op aarde zijn
Tot nu toe hebben dr. Brady en zijn team op verschillende plekken ter wereld al moleculen gevonden die epoxamicine produceren. Dat is een van nature voorkomend molecuul dat aan de basis staat van een aantal kankermedicijnen. Ook zijn ze genen op het spoor die nieuwe versies van het kankermedicijn bleomycine zouden kunnen opleveren. Een derde veelbelovend spoor zijn moleculen die lijken op rifamycine, dat gebruikt wordt voor de behandeling van resistente tuberculose. Maar er zijn nog veel meer onontgonnen bodemterreinen. In een theelepel grond zitten al meer bacteriën dan er mensen op aarde zijn, en nog maar een piepklein deel daarvan is nader onderzocht.

Dr. Brady: "We hopen dat de inspanningen om de microbiële en chemische diversiteit van de natuur in kaart te brengen tot de ontdekking van compleet nieuwe medicijnen gaat leiden en tegelijkertijd betere versies van bestaande gaat opleveren."

Fotocredits: illustratie van drugsfromdirt.org
Dit artikel afdrukken