Wetenschappers aan de universiteit Politecnica van Valencia zijn er in geslaagd met probiotische bacteriën gefermenteerde producten te maken op basis van 'plantaardige melk' - 'melk' van amandelen, haver en hazelnoten. Ook walnoten en kastanjes zijn in onderzoek als grondstof. De zuivelvrije yoghurts zouden een alternatief kunnen vormen voor gewone en sojayoghurts en met name een oplossing bieden voor mensen met koemelkallergie, lactose- en glutenintolerantie.

In de plantaardige yoghurts (en melk) komen veel 'gezonde' vetzuren voor en koolhydraten met een lage glycemische index. Bovendien zijn ze rijk aan vitamines B en E, fytosterolen en/of polyfenolen en voedingsvezels. Maar daarbij houdt het nog niet op: plantaardige melk is ook nog "rijk aan kalium en natriumarm", kan "bijdragen aan een gezonde electrolytenbalans" en is in het bijzonder aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat het "rijk is aan foliumzuur en een uitstekende calcium/fosfor verhouding heeft", zeggen de onderzoekers op AFN.

Waarom zou je nog echte zuivel van gras en krachtvoer willen?
Dit artikel afdrukken