Amerikaanse onderzoekers van het Scripps Research Institute denken dat ze het 60-jaar oude antibioticum vancomycine hebben 'omgebouwd' tot een 3.0 versie. Ze hopen daarmee de resistente VRE-bacterie te kunnen bestrijden, schrijft de BBC. VRE staat voor vancomycineresistente enterokok. Het is een ziekenhuisbacterie die gevaarlijke wond- en bloedinfecties kan veroorzaken en uiterst moeilijk te behandelen is omdat hij resistent is tegen, zoals de naam al zegt, vancomycine. Dit antibioticum geldt als een van de laatste redmiddelen tegen die andere beruchte ziekenhuisbacterie, de MRSA.

Drie bacteriedodende mechanismen
Het team paste de moleculaire structuur van vancomycine aan. Ze versterkten de manier waarop het antibioticum de bacteriecelwand kapot maakt en voegden nog 2 bacteriedodende 'mechanismen' toe. In het laboratorium bleek het vernieuwde vancomycine na 50 rondes van blootstelling aan de resistente VRE nog steeds even krachtig. Hoofdonderzoeker Dale Boger: "Micro-organismen kunnen niet in één keer resistentie opbouwen tegen 3 onafhankelijke verdedigingsmechanismen. Zelfs als ze er eentje overwinnen, gaan ze nog dood aan de andere twee."

Voor het 'verbouwde' antibioticum op de markt komt, moet het nog wel getest worden in dieren én mensen, waarschuwt Boger in Science. Niettemin heet het middel nu al 25.000 maal zo effectief als het oorspronkelijke antibioticum.
Dit artikel afdrukken