Het International Life Sciences Institute (ILSI) wordt vrijwel geheel gefinancierd door multinationals uit de voedingsmiddelenindustrie, waaronder Nestlé, General Mills, Mars en Coca-Cola. Het wetenschappelijke instituut deed en doet er alles aan om integer en onafhankelijk over te komen met het organiseren van wetenschappelijke congressen en andere activiteiten die de wetenschappelijke discussie en het beleid van overheden over voeding en gezondheid moeten verbeteren.

Dat verwoordt het instituut als volgt op zijn website: “Het International Life Sciences Institute (ILSI) zet zich in voor het bereiken en handhaven van de hoogste standaard in wetenschappelijke integriteit.”

Niet helemaal waar, volgens een internationale groep onderzoekers. Met een beroep op de Amerikaanse wet op de openbaarheid van bestuur hebben ze 17.000 pagina’s correspondentie van ILSI in handen gekregen en bestudeerd. Daaronder waren e-mails waaruit onder meer bleek dat medewerkers van ILSI hun uiterste best deden het (strenge) advies van de WHO over suiker te beïnvloeden.

Dr. Sara Steele, researcher in Cambridge en hoofdauteur van de studie, zegt in The Guardian: “Onze bevindingen dragen bij aan het bewijs dat deze non-profit organisatie jarenlang door de bedrijven die haar financieren gebruikt is om overheidsbeleid op het gebied van gezondheid te beïnvloeden. ILSI moet beschouwd worden als een bedrijf, een privéonderneming, en als zodanig behandeld worden, en niet als een instelling die de publieke zaak dient.”

In 2017 was er een vergelijkbare affaire met geopenbaarde e-mails, kwam hier op Foodlog indertijd aan de orde. Eerder dit jaar kwam aan het licht hoe Coca-Cola via ILSI-medewerkers een dikke vinger in de pap in China kreeg en mede het Chinese gezondheidsbeleid bepaalde.
Dit artikel afdrukken