In reactie op de lockdowns die werden aangekondigd, gingen mensen hamsteren. De een deed het meer dan de ander. Reden voor onderzoekers van het vermaarde Duitse Max Planck Institut om het verschil tussen mensen die meer, minder of juist helemaal niet zijn gaan hamsteren te onderzoeken. In een aantal gevallen kochten mensen 700 procent meer dan in een normale situatie.

Onderzoek onder 1,029 volwassen uit 35 landen (die geworven werden via sociale media) in de laatste week van maart leverde het inzicht op dat mensen die het bangst zijn voor tekorten, de grootste hamsteraars zijn. Ook zorgelijke types blijken hamsteraars, net als mensen die neigen naar perfectie en alles geregeld willen hebben.

De onderzoekers ontdekten dat ouderen meer toiletpapier op voorraad hebben dan jongeren en dat Amerikanen meer voorraad namen dan Europeanen.

Ze wijzen er niettemin op dat de onderzochte variabelen slechts 12% van de variabiliteit in de voorraad toiletpapier verklaren. Dat suggereert dat er psychologische verklaringen en situationele factoren moeten zijn die het onderzoek nog niet heeft weten te benoemen. "We zijn nog ver verwijderd van een volledig begrip van dit fenomeen", concludeert Theo Toppe, een van de onderzoekers.
EurekAlert - Research links personality traits to toilet paper stockpiling
Reageer
  • Deel
Druk af