25
Fotocredits: 'Dog food', Pxhere

FlashWet dieren afgehamerd

In de Eerste Kamer werd de nieuwe Wet Dieren afgehamerd. Dierenliefhebber Martin Gaus vindt het belachelijk. Honden mogen van de wet niet meer aan de lijn en wie kooivogels heeft moet ze loslaten, ook als ze hier niet kunnen overleven. Boeren voelden zich er al langer ongemakkelijk bij. Iedere vorm van dierhouderij is vanaf vandaag wettelijk een probleem als iemand daar een probleem van wil maken. Niettemin wil de wetgever iedereen die een dier houdt onder zijn verantwoordelijkheid met die stok achter de deur dwingen dieren fatsoenlijk te behandelen.

AD - ?Belachelijke? dierenwet maakt baasjes boos: ?Als ik mijn vogels vrijlaat, gaan ze dood?, 2 jun 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #24
  • 9 jun '21
  • 0:01

#23 Het gaat om 2 aparte zaken hier:
1) Actualisatie wet dieren. De Nederlandse wet dieren is weer gebaseerd op Europese wetgeving . Nationale lidstaten moeten dit weer vastleggen in eigen wet- en regelgeving. Dit was het hamerstuk gedeelte en verder weinig mis mee.
2) Nationale overheden kunnen altijd verder gaan dan de EU wetgeving, dat is hier gebeurt via amendementen van de PvdD. Handig gemanoeuvreerd, maar net niet handig genoeg. Men had hier de term landbouwhuisdieren moeten gebruiken ipv dieren. Nu vallen alle dieren eronder en niet alleen uit de veehouderij.

Maar ook zijn er nog escapes om het niet uit te voeren zoals hieronder vermeld. Dat hangt weer af van de inzet van de politiek (of lobby).

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #23
  • 8 jun '21
  • 22:55

Als het een Europese verordening is, wordt Nederland dan geacht dit so wie so door te voeren?

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #22
  • 8 jun '21
  • 22:44

De aanpassing van de wet dieren was nav een nieuwe Europese verordening. Hierbij zijn meerdere amendementen ingediend waaronder die van de PvdD, waar nu al die onrust over gaat.

Europees gezien niet nodig, maar door beide kamers aangenomen en is de minister verplicht om hier mee aan de slag te gaan. Daarbij kan ze, mits gewenst, het amendement juridisch toetsen (haalbaarheid) alsmede toetsen aan de enkele weken daarvoor aangenomen agrarische praktijktoets. Komt het amendement bij 1 van de 2 er niet doorheen kan die aan de kant worden geschoven.

Daarnaast worden vele amendementen niet uitgevoerd omdat er meestal geen opvolging aan gegeven word door de indieners (zal hier anders zijn), ook kan de minister besluiten om de wet aan de kant te schuiven, dan is het aan de rechter (bv afromingspercentage fosfaat terugzetten op 10% ipv 20% zoals in de wet staat weigert ze uit te voeren).

Het is er dus nog niet door en wordt vervolgd.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #21
  • 8 jun '21
  • 22:18

Ik denk dat we , als deze wet niet wordt ingetrokken, op Europees niveau wel de kranten zullen halen als regering die binnen 5 minuten stemmen de complete dierhouderij via de rechter laat decimeren, zonder er over na gedacht te hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.