Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat het langdurig aanhouden van een westerse eetpatroon via het endocannabinoïde systeem leidt tot overgewicht en obesitas.

Muizen die 60 dagen lang een dieet voorgezet kregen met veel suiker en vet gingen steeds meer calorieën, grotere porties en ook nog eens steeds sneller (meer calorieën per minuut) eten. De muizen op het westerse dieet lieten een verhoogd niveau endocannabinoïden zien vergeleken met muizen die voeding met weinig suiker en vet voorgeschoteld kregen. Bij het blokkeren van de receptoren voor endocannabinoïden normaliseerde het eetgedrag weer.

Endocannabinoïde systeem
Het endocannabinoïde systeem speelt een rol bij onder meer onze voedsel- en drankinname en de regulering van de energiebalans. De stof ennocannaboïde kan gezien worden als een soort lichaamseigen cannabis, die zich kan binden aan verschillende cannaboïden-receptoren in het lichaam en de hersenen.

Door een hoger gehalte aan endocannaboïden krijgen mensen meer zin in eten. Leidse onderzoekers toonden al eerder aan dat een verhoogde aanwezigheid van deze endocannabinoïden in de hersenen leidt tot gewichtstoename, obesitas en het metabool syndroom.

Medicijn tegen obesitas
De Amerikaanse onderzoekers willen nu verder bestuderen of de resultaten uit de muizenstudie ook gelden voor mensen en of deze kennis gebruikt kan worden om een medicijn tegen obesitas te ontwikkelen. In 2007 werd al het middel Rimonabant op de markt gebracht, dat ook de endocannabinoïden remde. Hoewel dit medicijn een gunstige uitwerking had op het gewicht en metabool syndroom, had het teveel psychische bij-effecten. Het middel bleek ook ook de receptoren in het brein te beïnvloeden en werd daarom in 2008 verboden. De onderzoekers hopen met hun nieuwe onderzoek een vervangend middel te hebben gevonden dat de remming van de endocannabinoïden alleen buiten het brein laat plaatsvinden.

De Nederlandse volksgezondsheidsdeskundige Jaap Seidell zou het zoeken naar dergelijke middelen een 'stroomafwaartse' benadering van het obesitasvraagstuk noemen. Hij pleit voor maatregelen die het voedselaanbod beperken en veranderen.
Dit artikel afdrukken