Dat blijkt uit onderzoek onder muizen dat verschenen is in Nature. Microbiota-accessible carbohydrates (MAC’s), koolhydraten die voorkomen in vezels, spelen een cruciale rol in het vormen en in stand houden van de darmflora. Het huidige Westerse dieet bevat relatief weinig MAC’s.

Onderzoekers van de universiteiten van Stanford, Harvard en Princeton brachten menselijke darmbacteriën in bij muizen. De muizen kregen vervolgens een dieet met weinig MAC’s. Dat bleek de diversiteit in het aantal soorten darmbacteriën af te laten nemen. Binnen de eerste generatie waren deze effecten nog omkeerbaar. Bij volgende generaties nam de diversiteit van de bacteriën steeds meer af en bleek geen herstel op te treden door vezelrijke aanpassingen in het dieet.

Wat de rol precies is van specifieke darmbacteriën is nog niet bekend. Er kunnen dus ook geen uitspraken worden gedaan over de gevolgen als de soortendiversiteit aan darmbacterie bij mensen afneemt. Wel is er toenemend bewijs dat de diversiteit in de darmflora belangrijk is voor de spijsvertering, stofwisseling en het immuunsysteem. Mogelijk levert het uitsterven van bepaalde bacteriën een probleem op bij het bestrijden van ziektes. Een ander mogelijkheid is dat er juist (welvaarts)ziekten door ontstaan.

Fotocredits: Microbiome, een set voor sequencing van darmbacteriën, Tony Webster
Dit artikel afdrukken