Eerder deze week bracht The New York Times het nieuws dat de Zuidpool mogelijk ontkoombaar ontdooit. Dit weekend wordt de wereld opgeschrikt door een bericht in The Guardian dat een tunnel van de wereldzadenbank in Spitsbergen is overstroomd door smeltend Noordpoolwater.

Er is geen schade aangericht aan de zadencollectie zelf, maar de wetenschappers van de wereldzadenbank in Spitsbergen zijn geschrokken. Omdat klimaatverandering belangrijke gewassen bedreigt, werd in 2008 een soort Ark van Noach in de vorm van een diepvries geopend op 120 meter diepte in een ijskoude berg. Eerder waren al voorraden zaad opgeslagen in een oude mijn. In de diepvries liggen zaden van de belangrijkste gewassen en bomen ter wereld opgeslagen. Het gaat om circa een miljoen pakketten.

De constructie moest onverwoestbaar zijn. Natuurrampen, oorlogen en klimaatverandering zouden de opslagfaciliteit nooit kunnen aantasten. Destijds was de gedachte dat Spitsbergen altijd onder het regime van de permafrost zou blijven. Het smeltwater doet daar nu aan twijfelen en zorgt voor onzekerheid.

The Guardian - Arctic stronghold of world?s seeds flooded after permafrost melts
  • Deel
Druk af