"Los de biodiversiteitscrisis op met financiering". Die oproep doen wetenschappers aan het Amerikaanse Congres. Met een grote actie onder collega’s van over de hele wereld dringen Amerikaanse wetenschappers, verenigd in de Alliance of World Scientists en de Noord-Amerikaanse milieuorganisatie Defenders of Wildlife er bij de Amerikaanse overheid op aan meer geld vrij te maken voor projecten om de biodiversiteit te beschermen.

Op 20 september verschijnt in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science een brief met de titel ‘Solve the biodiversity crisis with funding’, die inmiddels door 1.700 wetenschappers is ondertekend.

De Verenigde Staten kent al decennia lang de Endangered Species Act (ESA), bedoeld om de biodiversiteit te beschermen. De Amerikaanse overheid geeft daar echter veel te weinig geld aan uit, slechts een kwart van wat nodig is om de doelen te halen. Bovendien knaagt de regering-Trump aan de grondvesten van de wet. Aan die jarenlange onderfinanciering moet een eind komen, vinden de initiatiefnemers. Ze verwijzen naar het in mei verschenen IPBES-rapport ‘Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services’ van IPBES waarin de noodklok werd geluid over de biodiversiteit wereldwijd.

De initiatiefnemers roepen wetenschappers overal ter wereld op de brief in Science te ondertekenen. Hier kun je zien wie dat al deden.
EurekAlert
  • Deel
Druk af