Wereldvoedseldag stond dit jaar in het teken van voedselverspilling. Terecht. Meer dan de helft van het Amerikaanse afval bestaat uit voedsel. Als we voedselverspilling met de helft terugdringen hoeven we in 2050 maar 25% méér te produceren in plaats van 70%. En wist je dat Nederlanders drie keer zoveel eten weggooien als ze denken?

Fransen zijn kampioen weggooien sla en brood
Volgens Le Figaro gooit het gemiddelde Franse gezin jaarlijks 20 à 30 kilo voedsel weg - een kwart van het voedsel dat hij of zij in huis haalt. Daar is ruim 400 euro op jaarbasis mee gemoeid. De gemiddelde Fransman gooit 50% van alle salade die hij koopt weg. 33% van zijn brood verdwijnt in de vuilnisbak. En 25% van het fruit en 20% van de groenten komen in geen enkele maag terecht. Die cijfers blijken uit de infographic bij het artikel.

Journée nationale de la lutte contre le gaspillage alimentaire
Op Wereldvoedseldag, la journée mondiale de l'alimentation, staat Frankrijk echter wel degelijk vooraan. Het land organiseerde - voor de tweede keer - de 'journée nationale de la lutte contre le gaspillage alimentaire'. Een dag met meer dan 200 activiteiten en initiatieven. Met een van overheidswege verstrekt handig overzicht met de 10 dingen die je kunt (moet) doen tegen voedselverspilling: van je boodschappen plannen tot je overschot of restjes delen met de buren.

Le Figaro maakte een lijstje van de 10 meest opvallende Franse initiatieven. Nieuwsgierig?
- het supermarktmerk 'Les Gueules cassées' voor lelijke groenten
- schoolkantines 'Zéro Gaspil' waar leerlingen hun eigen porties opscheppen. Resultaat: verspilling teruggebracht van 167 gram naar 10 gram etensresten per leerling
- 'Moins de miettes, c'est plus d'assiettes': twee keer per jaar confronteert Sodexho zijn gasten met de hoeveelheid brood die ze weggooien. Met de besparing die dat teweeg brengt, sponsoren ze voedselbanken
- de app Checkfood die waarschuwt als een gekocht product zijn uiterste datum nadert, zodat je kunt kiezen: opeten of weggeven
- de invoering van 'doggy bags'; 60% van de gasten in restaurants eet niet altijd zijn of haar bordje leeg
- diverse groothandels en markten (Rungis) geven hun onverkochte waren aan voedselbanken en vergelijkbare instellingen
- 'Discosoep', ook in Nederland bekend dankzij de YFM-events
- Online spelletjes die spelenderwijs uitleggen hoe lang je eten kunt bewaren, hoe het het beste op te bergen en te verwerken
- anti-verspillingsworkshops, ofwel creatief en lekker restjes verwerken
- 'Le jardinage contre le gaspillage': vrijwilligers komen de moestuin leeghalen en leegplukken en geven de overschotten weg.

Food loss versus Food waste
In de National Geographic verscheen deze week een lezenswaardig artikel over onze voedselverspilling. Het maakt onderscheid tussen twee aspecten waar wij eigenlijk maar nauwelijks bij stil staan, het verschil tussen loss en waste. Bijna alle hierboven genoemde initiatieven spelen zich namelijk af aan het eind van de keten. Er is dan al voedsel gekweekt of geteeld, geoogst, vervoerd, bewaard, verwerkt, verpakt, gedistribueerd en verkocht. Wij, in de westerse wereld, doen vooral aan 'waste'. Wij gooien het weg, terwijl het al de hele keten doorlopen heeft en volledig gereed gemaakt is voor consumptie.

Maar een minstens zo groot deel van het voedsel gaat verloren in het begin van de keten. Aardappelen of graan blijven bijvoorbeeld op het land liggen. In zulke gevallen is sprake van verloren voedsel. Nu Wereldvoedseldag weer voorbij is, is het goed nog eens te bedenken hoeveel eten we maken, maar niet eten. In plaats van alleen maar meer te willen maken, moeten we minstens zo nodig leren er beter gebruik van te maken.

Fotocredits: Infographic Le Figaro
Dit artikel afdrukken