Voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Om die ambitie draait het vandaag, op Wereldvoedseldag. Al in 1979 riepen de Verenigde Naties World Food Day in het leven om aandacht te vragen voor armoede en honger. Wereldwijd zijn er ruim 2 miljard mensen voor wie iedere dag genoeg te eten hebben niet vanzelfsprekend is.
De huidige pandemie maakt zichtbaar hoe kwetsbaar voedselsystemen wereldwijd zijn. Ook Wereldvoedseldag ervaart er de gevolgen want waar er normaal gesproken op en rondom Wereldvoedseldag verschillende evenementen overal in het land en over de hele wereld georganiseerd zijn, moeten die dit jaar in een andere vorm plaatsvinden. In Nederland bijvoorbeeld met een gratis online liveshow.
In de online te volgen liveshow (vanaf 16:00 uur) gaan chefs, experts en voedselveranderaars het gesprek aan over de toekomst van ons voedsel. De liveshow is een initiatief van het Nederlands Food Partnership en Food Cabinet. Tijdens deze ‘World Food Day Show’ schuiven onder meer aan prijswinnend kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden, jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel voor het ministerie van LNV Eva Koffeman en Cinetree-oprichter Hanna Verboom.
World Food Day loopt door in het weekend: dan zijn drie smakelijke foodfilms gratis beschikbaar in de Food Film Bioscoop via Cinetree. Het gaat om de films Wasted! The Story of Food Waste, Sembradoras de Vida (Mothers of the Land) en L'Amour des Moules.
De FAO - de voedselorganisatie van de Verenigde Naties - vierde vandaag zijn 75e verjaardag, compleet met een boodschap van de Paus. In het Amsterdamse debatcentrum De Zwijger organiseerde Agractie een online debat over de Nederlandse boerencrisis als vervanging van het in Rotterdam als gevolg van het in Rotterdam afgelaste publieksevent op het voorplein van De Doelen.
De huidige pandemie maakt zichtbaar hoe kwetsbaar voedselsystemen wereldwijd zijn. Ook Wereldvoedseldag ervaart er de gevolgen want waar er normaal gesproken op en rondom Wereldvoedseldag verschillende evenementen overal in het land en over de hele wereld georganiseerd zijn, moeten die dit jaar in een andere vorm plaatsvinden. In Nederland bijvoorbeeld met een gratis online liveshow.
In de online te volgen liveshow (vanaf 16:00 uur) gaan chefs, experts en voedselveranderaars het gesprek aan over de toekomst van ons voedsel. De liveshow is een initiatief van het Nederlands Food Partnership en Food Cabinet. Tijdens deze ‘World Food Day Show’ schuiven onder meer aan prijswinnend kookboekenschrijfster Vanja van der Leeden, jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel voor het ministerie van LNV Eva Koffeman en Cinetree-oprichter Hanna Verboom.
World Food Day loopt door in het weekend: dan zijn drie smakelijke foodfilms gratis beschikbaar in de Food Film Bioscoop via Cinetree. Het gaat om de films Wasted! The Story of Food Waste, Sembradoras de Vida (Mothers of the Land) en L'Amour des Moules.
De FAO - de voedselorganisatie van de Verenigde Naties - vierde vandaag zijn 75e verjaardag, compleet met een boodschap van de Paus. In het Amsterdamse debatcentrum De Zwijger organiseerde Agractie een online debat over de Nederlandse boerencrisis als vervanging van het in Rotterdam als gevolg van het in Rotterdam afgelaste publieksevent op het voorplein van De Doelen.
EU-commissarissen Janez Lenarčič en Jutta Urpilainen (eh, wie? nou, de Europese commissarissen voor respectievelijk Crisis Management en International Partnerships) geven een verklaring uit ter gelegenheid van World Food Day.
On the occasion of the International World Food Day, the EU reiterates its commitment to fight hunger across the globe and tackle its root causes. We must do everything in our power to prevent people dying from hunger and children suffering the lifelong effects of malnutrition.
Today we face serious challenges, which require global efforts. Food insecurity continues to rise due to conflict, climate change and economic shocks. The effects of the coronavirus pandemic are taking hunger and malnutrition to unprecedented levels.
The EU is committed to working together and coordinating efforts with global actors, including by participating in key initiatives. This includes the Global Network against Food Crises and fully supporting the work of United Nations agencies, such as the World Food Programme and the Food and Agriculture Organization. The 2030 Agenda and the Paris Agreement are our common reference.
We are already making substantial investments in food security worldwide and will ensure food security continues to be a priority.
During 2014-2020, the EU mobilised €12.8 billion to promote food and nutrition security and sustainable agriculture in over 80 countries. Since 2010, the EU has supported more than 100 million people lacking access to sufficient amounts of safe and nutritious food through its humanitarian food assistance.
The EU's Farm-to-Fork Strategy, part of the European Green Deal, focusses on shifting to fair, healthy and environmentally friendly food systems.
Looking ahead, the UN Secretary General's Food Systems Summit in 2021 will be a major global milestone in moving to a more sustainable planet, and we are fully committed to achieving an ambitious outcome from that Summit.