De wereldberoemde Venezolaanse ijssalon Coromoto (in Merida) moest zijn deuren tijdens de feestdagen sluiten. De reden? Een tekort aan melk.

863 smaken ijs
Coromoto staat in het Guinness Book of Records vermeld met een keuze uit 863 verschillende soorten ijs - van bier tot bonen. Dit jaar heeft Venezuela al met diverse acute tekorten aan bepaalde goederen te kampen gehad, waarvan het gebrek aan WC-papier één van de meest bekende was. Maar nu blijkt ook melk slechts met moeite of alleen tegen hele hoge prijzen te verkrijgen, schrijft BBC News Latin America & Caribbean. Zelfs op de zwarte markt is de melk al 6 keer zo duur als normaal.

Politieke en economische crisis
De economische crisis, hoge inflatie en streng toezicht op wisselkoersen zijn allemaal genoemd als factoren die aan de huidige crisis hebben bijgedragen. President Nicolas Maduro heeft zijn populariteit de laatste jaren gestaag zien afkalven als gevolg van de tekorten. Hij verwijt de oppositie een 'economische oorlog' tegen hem te voeren. De oppositie verwijt de socialistische regering van Maduro en zijn immens populaire voorganger, Hugo Chavez, een al 15 jaar durend economisch mismanagement.

Reputatiemanagement
Dat mismanagement zou ten grondslag liggen aan de steeds weer opduikende tekorten. Voor Coromoto was dat reden reden om dan maar minder soorten ijs te maken. Gebrek aan melk, breekt zelfs marketingwetten. Dat bleek echter geen goed besluit. Klanten gingen klagen dat er minder ijs te krijgen was dan normaal. Daarop besloot eigenaar Manuel da Silva de ijssalon te geheel sluiten tijdens de feestdagen. Hij stelt de reputatie van zijn ijswinkel boven alles, en hoopt half januari weer te kunnen openen.

Fotocredits: Alex Gorzen
Dit artikel afdrukken