Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World, luidt het thema van dit jaar. In gewoon Nederlands: hoe krijgt de wereldgemeenschap het voor elkaar om iets te doen aan de klimaatproblematiek? Morgen gaat het forum officieel van start.

Vanuit de Nederlandse overheid reizen minister-president Rutte en de ministers Kaag, Hoekstra, Bruins en Van Veldhoven af naar Davos. Ook Koningin Maxima zal aanwezig zijn in het Zwitserse dorpje in de Alpen.

Van de buitenlandse ‘beroemdheden’ zal vooral de ontmoeting tussen jonge Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg en Amerikaanse president Donald Trump in de belangstelling staan. Thunberg en Trump hebben geen hoge pet van elkaar op en hebben dat in het verleden op sociale media duidelijk gemaakt.

“Mensen komen in opstand tegen de economische ‘elites’ omdat ze denken dat deze hen hebben verraden. Bovendien schieten onze inspanningen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 °C gevaarlijk tekort,” aldus Klaus Schwab, de oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum. Het wordt als moedig gezien dat hij Thunberg heeft durven uitnodigen voor een congres waar ook Trump een gewenste gast is.

Op zijn website schrijft het WEF dat de jaarvergadering van dit jaar een van de meest duurzame internationale topontmoetingen ooit zal zijn. ‘De meeting is volledig koolstofneutraal door de uitstoot van evenementen te verminderen, te berekenen en te compenseren.’ Initiatieven om dit doel te bereiken zijn onder andere het gebruik van lokale voedselleveranciers, de introductie van alternatieve eiwitbronnen om de vleesconsumptie te verminderen, de inkoop van 100% hernieuwbare elektriciteit en het verminderen of elimineren van het gebruik van materialen die niet gemakkelijk kunnen worden gerecycled of hergebruikt, zoals tapijten en de introductie van meer elektrische voertuigen.

Ondanks dat de organisatie transport per trein of te voet aanraadt, zal een flink aantal wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders nog steeds met hun privéjet het Forum bezoeken.

Het World Economic Forum houdt zelf een liveblog bij. Wie er voor de live-verslaggeving liever een kritische krant op naslaat, kan terecht bij The Guardian.
Dit artikel afdrukken