Voor Smulders, die in het verleden regelmatig wedstrijden won en vorig jaar de wereldtitel behaalde in Dubai, zit het wedstrijdkoken er binnenkort op. ‘Ik doe nog een keer mee met de strijd om de Wynand Vogel Bokaal, maar daarna is het gebeurd. Of Wim Klerks moet de Bocuse d’Or niet winnen, wat ik me overigens niet kan voorstellen, dan probeer ik het nog een keer om die wedstrijd op mijn naam te schrijven’. Tijdens de strijd om de Gouden Koksmuts maakte Smulders vooral indruk met zijn ‘toetje’; Crêpe suzette new style. ‘De jury heeft het helemaal opgegeten’, aldus Smulders, die zegt geleerd te hebben van andere deelnemers.
Na afloop deed Smulders een oproep aan zowel jonge als gearriveerde koks om volgend jaar deed te nemen aan de Gouden Koksmuts. ‘Zo krijgt de wedstrijd weer glans. Onno Kokmeijer heeft zojuist toegezegd en meer topchefs moeten zich inschrijven. Als kok leer je altijd van dergelijke wedstrijden. Dat is heel belangrijk’.
Het winnende menu van Toine Smulders bestond uit een amuse van drie bereidingen van witlof. Als voorgerecht een balantine kwartel, eendenlever en paddestoelen en een marmelade van sjalot en honing. Als tussengerecht koos Smulders voor een ravioli van krab en eierdooier met salade van artisjok en saus van witte wijn en Nouilly Prat. Het hoofdgerecht was een inktvispasta met krab, artisjok, witte wijnsaus met vandouvan. Als nagerecht maakte Smulders een crêpe suzette new style.
bron: missethoreca
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank je Dick en Ailko.
PB, kookwedstrijden zijn niet "Hollands". Ze zijn een wijdverspreide ziekte, en focussen op een fout binnen het edele ambacht van het koken: het presteren, louter voor eigen ego.
De ware meester heeft de voldoening van de klanten. De prestatiekok heeft geen tijd voor klanten, hij kan bij hen niet komen want hij is ze al voorbij (zoals Bram V zong)
Ho, ho p b. Nick is kritisch en daaraan ligt ten grondslag dat Nick de mening is toegedaan, dat koken iets moet zijn wat van binnenuitkomt. De wil om gasten te verwennen,zonder dat daar dat hijgerige-wedstrijd-lawaai achter zit. In wezen heeft hij daar ook gelijk in. Ik probeer alleen helder te maken dat wij in Nederland een ander uitgangspunt hebben. Let wel. We praten hier dan slechts over, wat zal het zijn ca. 2-3 % van de horeca. De rest van de horeca bedrijven doet in de meeste gevallen exact wat Nick voorstaat.
Vertegenwoordigt Nick in z'n eentje heel Belgie dan?
wat kunen jullie belgen toch lekker zeiken over onze hollandse kookwedstrijden. ik zou zeggen kom eens een keer meedoen aub dan praten we verder.
@Nick, ik begrijp wat je bedoelt. Wat ik er echter mee aan probeerde te geven is het feit dat de kok zich zal moeten laten gelden op het moment van de wedstrijd. Dus niet alles voorkoken op het bedrijf en dat trucje perfectioneren, zoals het voorheen ging. Nee, nu weet hij of zij niet wat hij moet koken omdat de ingredienten op het laaste moment duidelijk worden. Alleen de kok die in staat is creatief en met vakkennis op een goede manier te presteren is dan de beste. Dat ligt heel dicht bij de praktijk. Dat zal een kok die dagelijks in de praktijk ook moet presteren niet veel anders doen.