Vanmorgen valt in de Volkskrant te lezen: "Kostas Stamoulis, directeur landbouw van de FAO, zei gisteren dat in 2009 regeringen grote druk hadden uitgeoefend om met cijfers te komen, omdat destijds de voedselprijzen voor het eerst in decennia omhoog waren geschoten. 'Er bestond grote vrees dat de combinatie van lagere inkomens en hogere prijzen tot meer ondervoeding zou leiden', zei hij. Daarom werden cijfers gebruikt die achteraf niet goed bleken. De bevolking van China werd veel te klein geschat, die van Bangladesh veel te groot. Ook gehanteerde cijfers over voedselproductie, voedselverliezen en de verdeling van voedsel binnen landen waren niet goed.
De rapportage van 2009 had grote gevolgen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, ging een dag in hongerstaking, de paus nam deel aan een hongertop in Rome. Daar besloten de G8 om 20 miljard dollar ter beschikking te stellen (13,5 miljard euro) om de honger te bestrijden."


In feite was het rapport The State of Food Insecurity dat gisteren werd gepubliceerd volgens de Volkskrant een 'enorme rectificatie'. 'Schokkend hongercijfer VN klopte niet', kopt de krant dan ook op zijn voorpagina. 'De FAO pimpt de methodologie achter ondervoedingscijfers' kopt The Globe and Mail. Op het Romeinse hoofdkantoor van de FAO hing immers al tijden een spandoek met de tekst: "“1,000,000,000 live in chronic hunger and I’m mad as hell.”

De FAO kwam gisteren zelf met zijn nieuwe cijfers.

De affaire doet denken aan Climate Gate. De cijfers zijn gepimpt, maar het vraagstuk wordt er niet anders door. Het wantrouwen in autoriteiten die populistische politiek bedrijven neemt er echter opnieuw door toe. De Westerse wereld gaat alweer rustiger naar bed, terwijl er toch werkelijk een bewijsbaar sprake is van een crisis op het gebied van de manier waarop we met elkaar, onze leefwereld en onze onderlinge transacties en verhoudingen omgaan. Wie dat ontkent is een cynische scepticus. Dankzij de communicatiepolitiek die autoriteiten bedrijven, kan hun aantal weer groeien.

De FAO maakte enkele dagen geleden bekend dat de voedselprijzen in de wereld blijven stijgen.

Fotocredits: FAO
Dit artikel afdrukken