India
Al in 2027 zal India China voorbij streven als het land met de meeste inwoners. Samen met Nigeria, Pakistan, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Tanzania, Indonesië, Egypte en de Verenigde Staten zal India ongeveer de helft van de geschatte bevolkingsgroei tot 2050 voor zijn rekening nemen. De bevolking in de landen ten zuiden van de Sahara zal in 2050 zijn verdubbeld.
Wereldwijd neemt het vruchtbaarheidscijfer af. Gemiddeld kregen vrouwen wereldwijd in 1990 3,2 kinderen. Inmiddels ligt het mondiale geboortecijfer op 2,5 kinderen per vrouw en in 2050 zal het verder teruggelopen zijn naar 2,2 geboorten per vrouw. Dat betekent dat vooral in ontwikkelende landen de arbeidspopulatie (25 tot 64-jarigen) sneller groeit dan andere leeftijdscategorieën. Dit 'demografische dividend' biedt volgens de VN mogelijkheden tot snellere economische groei.
Bevolkingskrimp
Op dit moment zien 27 landen hun bevolkingsomvang krimpen met minstens 1% per jaar, omdat het vruchtbaarheidscijfer structureel laag is. Tussen nu en 2050 zal dit stijgen naar 55 landen en in de helft van de landen zal de bevolkingskrimp zeker 10% zijn. In sommige gevallen wordt de bevolkingsgroei versterkt door emigratie. Bangladesh, Nepal en de Filipijnen kennen de grootste emigratiestromen vanwege de buitenlandse vraag naar arbeidsmigranten. Uit Myanmar, Syrië en Venezuela emigreren de meeste mensen vanwege geweld, onveiligheid of gewapende conflicten. In Wit-Rusland, Estland en Duitsland, waar sprake is van bevolkingskrimp, zal naar verwachting immigratie het aantal mensen en de economie die daar van leeft op peil houden
Vergrijzing
In 2050 zal een kwart van de bevolking in Europa en Noord-Amerika ouder zijn dan 65 jaar. Wereldwijd is momenteel 1 op de 11 wereldbewoners ouder dan 65, in 2050 zal dat 1 op de 6 zijn. De levensverwachting neemt wereldwijd toe (van 64,2 jaar in 1990 tot 77,1 in 2050). Landen doen er volgens de VN goed aan zich voor te bereiden op een vergrijzende bevolking.
Al die mensen willen een welvarende en zorgeloze oude dag en een rijk leven op weg daarnaartoe.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tom #1, demografen kunnen redelijk goed voorspellen binnen de et ceteris paribus vooronderstelling, cq. het doortrekken van een aantallen lijnen. Jij bedoelt of de aarde al die mensen wel wil en wat mensen gaan doen als ze doorkrijgen dat ze elkaar in de weg zitten, vermoed ik. Met zulke variabelen is het lastig rekenen.
Hoe meer zielen hoe minder vreugd. Voor wat al deze voorspellingen met alleen de verwachte/bedachte krimp, vergrijzing en levensverwachting meegenomen waard zijn.
Variabelen als onderlopende van rivier delta’s verwachting, orkanen verwachting, oorlog verwachting, resistente bacillen verwachting, verdere hormoonverstoring verwachting, Yersinia pestis toename verwachting? Niets van dit alles wordt genoemd.
Ik tuur al 40 jaar vergeefs de hemel af naar particuliere atoom vliegtuigjes waarin iedereen zou rondvliegen vanaf 1980 volgens de waarzeggers uit 1951. Ooit werd ook voorspeld dat ons land nu zo’n 22 miljoen bewoners zou hebben. Het enige waar deze koffiedikkijkerij goed voor is zijn de gesubsidieerde inkomens der onderzoekers
Typische arrogantie van de wetenschap, wat zijn in hemelsnaam de variabelen waarbinnen deze berekeningen worden uitgevoerd? Gaat men uit dat alles bij het oude blijft? Een bijna opgebrande planeet, enorme rampen potentieel in het verschiet. We kunnen net zo goed nog met 1 miljard zijn, of nog minder.