Een paar jaar geleden had ik genoeg van mijn goddelijke maar te grote lichaam. Nimmer probeerde ik een dieet. Tot ik Dr. Frank ontdekte. Het was de eerste keer dat ik er vertrouwen in had dat een dieet uitvoerbaar zou zijn.

Verstand van alle diëten
Ik stond toen nog dagelijks in mijn biologische lunchroom en had goede gesprekken met vaste gasten. Als verkoper van biologische etenswaren verwachten gasten dat je van werkelijk alle diëten verstand hebt, dus ik had veel informatieve gesprekken over de meest uiteenlopende ziektes en eetgewoonten. De macro-bioten uit mijn jeugd hadden plaatsgemaakt voor veganisten en raw-foodies, want ook alternatieve eetgewoontes zijn aan mode onderhevig. Een vaste gast had diabetes en wist dat onder controle te houden door haar koolhydraatinname te matigen. Ze gebruikte geen insuline, en dat ging goed.
Dat zette mij aan het denken over het effect van koolhydraten en suiker op mijn gestel en ik besloot vrienden te worden met Dr. Frank.

Het effect was verbluffend, ik verloor in drie maanden 12 kilo, en voelde me fantastisch. Terwijl het me geen enkele moeite kostte!

Van Dr. Frank naar Dr. Boulanger
Ik leefde 2 jaar happy koolhydraatvrij. Tot we op vakantie gingen naar Frankrijk. Op de camping kwam elke ochtend een Franse boulanger met baguettes, broodjes en roombotercroissantjes. Mijn missie was volbracht, ik had een prima gewicht. Ik vergat Dr. Frank en omarmde Dr. Boulanger.

Toen na de vakantie het gewone leven weer een aanvang nam bleef ik broodjes eten. En ja, na een tijdje zat ik weer op mijn oude gewicht. Maar wat erger was: algehele malaise nam bezit van me. Daar hielp een lekker koffiebroodje van de bakker om de hoek maar zeer tijdelijk tegen…..

Met de kennis van nu is die malaise verklaarbaar. Huisarts en maatschappij probeerde mij jaren lang wijs te maken dat het lag aan achtereenvolgend: zwangerschap, ontzwangeren, combinatie werk-kind, onvruchtbaarheid, te hard werken, kind op je veertigste, hormonen. Ik weet nu beter. HET WAREN DE GLUTEN! De overheerlijke producten van Dr. Boulanger zijn voor mij gif. Adieu dus, Dr. Boulanger. Maar wat blijft is het verlangen naar dat gelukzalige gevoel dat een vers gebakken roombotercroissant voor m’n tentje in de zon mij gaf. Samen met een café latte natuurlijk.

Glutenvrij bakken met 'superspul' vlozaad
Een stevig en smakelijk glutenvrij brood bakken lukt me aardig, taart en koekjes zijn ook geen probleem. Maar luchtige broodjes en bladerdeeg, dat is andere koek. Van de meeste glutenvrije kookboeken word ik niet blij. Recepten kloppen niet, er worden kant en klare meelmixen gebruikt boordevol zetmeel, het eindresultaat is onbevredigend.
Ik was dus blij toen ik een uit het Zweeds vertaald broodboek ontdekte waar gewerkt werd met zelfgemaakte meelmixen. De schrijfsters maken royaal gebruik van het wonderzaadje van de plantago psyllium. De gemalen zaadhuiden van het ‘vlozaad’ hebben wonderlijke bindende eigenschappen. Superspul dus.

Het boek heet Lekker Brood Zonder Gluten en is geschreven door Jessica Frej en Maria Blohm. Met behulp van dit boek en een zak vlozaad ging ik aan de slag, en ik was zeer content met het resultaat. De kleine boterbroodjes die ik als eerste probeerde waren heerlijk! Daarna volgde de vuurproef, de croissants.

Benodigdheden voor ca. 10 croissantjes
- 5 gram droge gist
- 400 cc melk
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 70 gram maiszetmeel (maizena)
- 60 gram rijstmeel
- 100 gram sojameel
- 30 gram gemalen vlozaad (wordt ook verkocht als psyllium of fiberhusk)

Voor de afwerking:
- rijstmeel
- 150 gram koude boter

Maken
Roer met een garde de gist en het zout door de melk.

Doe de rest van de ingrediënten erdoorheen en roer tot een soepel deeg. Het lijkt of het veel te dun wordt, maar als je wacht zie je dat het vlozaad begint te werken en het deeg dik wordt. Ik gebruik de keukenmachine met de K-haak hiervoor.

Dek af met folie en laat 2 uur nadenken. Liefst op kamertemperatuur.

Bestrooi je werkvlak met rijstemeel en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 30 x 40 cm.
Snij de koude boter aan dunne plakjes (met een kaasschaaf bijvoorbeeld) en verdeel dit over de helft van de deeglap. Vouw de lap dubbel en druk dicht aan de randen.
Rol weer uit tot een rechthoek.
Vouw in drieën en rol weer uit tot een rechthoek. Doe dit 3 keer. Bestrooi tussendoor met rijstmeel zodat het niet gaat plakken.

Rol het nu uit tot een lap van 20 x 40 cm. Snij dit in ongeveer 10 driehoeken.
Rol de driehoeken op, te beginnen bij de brede kant, en leg ze met het puntje naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Laat ze 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 175 graden, ongeveer 30 minuten

Je kunt de coissants ongebakken en gebakken invriezen. Je kunt ook de driehoekige plakken invriezen, en ze na ontdooien oprollen en afbakken.

Als je de suiker weglaat maak je bladerdeeg. Dit kan je ook invriezen.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken