Sinds ik weet dat m’n koter glutenvrij moet eten, ben ik lid van verschillende glutenvrije facebookgroepen. Altijd wat te beleven, van tips en adviezen over stekkies waar je een glutenvrij vorkje kan prikken, de beste behandelaar, tot oeverloze discussies over of spelt nou-wel-of-toch-niet tarwe is. Hardliners die zich afscheiden en een nieuwe groep beginnen. Hoog oplopende toestanden!

Maar deze week ontstond er collectief enthousiasme over een oer-Hollandse lekkernij waarvan de glutenvrije variant menig coeliaak een paar verse stifttanden bezorgde. Waar de introductie van een glutenvrij broodje om de hamburger bij een wereldwijd opererende hamburgerketen al een stortvloed aan kiekjes van in een hamburger happende coeliaken losmaakte, ging het nu echt los!

Een grote drogisterijketen deed namelijk een wafelijzer in de aanbieding. Het regende foto’s met alle bakpogingen die stuk voor stuk honderden “leukjes” vergaarden. Voor de luttele som van €12,99 schaftte men massaal dit apparaat aan. Hij was roze. Behoorlijk ‘gay’, zoals mijn zoon zou zeggen.

Ik werd zowaar gegrepen door de hype. Al ben ik zelf nooit dol geweest op stroopwafels; ik word altijd een beetje misselijk van de weeïge zoete geur. Maar ik wist zeker dat ik mijn kinderen enorm blij zou maken met een versgebakken exemplaar. Dat bleek een eitje. In een half uurtje had ik een verse stapel bijzonder lekkere exemplaren gebakken. Moeder was ‘the bomb”! Dochter kreeg er eentje mee in haar broodtrommel. De juf die een dochter met coeliakie heeft keek een beetje jaloers en wilde het recept. Wij weten wat we uit gaan delen als dochter 7 wordt!

Ook handig aan de groepen zijn de diverse receptensites waarnaar wordt verwezen. Onderstaand recept vond ik op de site van Jeandrine Kastelein. Bakinstructrice bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging die groentjes de fijne kneepjes van het glutenvrije bakken bijbrengt.

Voor ongeveer 20 stuks

Vulling
- 125 gram keukenstroop
- 75 gram bruine basterdsuiker
- snufje kaneel
- 20 gram roomboter

Beslag
- 300 gram (glutenvrije) bloem
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1⁄2 theelepel vlozaad
- 2 eieren
- 2 theelepels kaneel
- snuf zout
- 75 slagroom

Op een laag vuurtje de ingrediënten voor de vulling behalve de boter aan de kook brengen. Even doorkoken. Voeg van het vuur af de roomboter toe. Op een warmhoudplaatje warm houden.
Meng de droge bestanddelen van het beslag goed. Voeg eieren en boter toe en meng met elektrische mixer. Roer er dan de slagroom doorheen.

Met een lepel een hoopje beslag in je hete wafelijzer doen, deksel voorzichtig dichtdoen en bruin bakken. Steek een rondje uit de nog warme wafel met een glas of een uitsteekring.
Plak twee wafels op elkaar met een lepel vulling en voilà: prachtige huisgebakken stroopwafels!

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken