In Nederland was de aandacht in de aanloop naar de top beperkt. In Duitse pers verschenen de nodige overzichtsartikelen, onder meer in Der Spiegel. Pas nu betogers zich hardop laten horen en Poetin en Trump elkaar aanraken, is het ook bij ons voorpaginanieuws. De NRC liet gisteravond een bizar en grijs 'zombieprotest' zien dat eindigde in fleurige blijheid.

De nodige protestanten werden bij een ander protest opgepakt, meldt diezelfde krant vanavond. Zijn het de gebruikelijke protesten tegen de G20? De nieuwe Franse president Macron omarmde zijn al even jeugdige en schijnbaar vernieuwende ambtsgenoot Trudeau uit Canada. Macron hielp Frankrijk uit de handen van fout rechts, zeiden velen. Toch zijn die protesten er. Wat betekenen ze?

Er zijn mensen die een nog heel andere samenleving willen, rapporteert Juurd Eijsvoogel in de NRC. 'Wie im Krieg' ('alsof het oorlog is'), schrijft vanavond Der Spiegel over de onverwachte omvang van de vernielingen in Hamburg. "Ik vind het eigenlijk wel opwindend", zegt een zeventigjarige vrouw in dezelfde reportage.

Jan Peter van Doorn plaatste vanmorgen een tekst op Foodlog. De woorden laten zich uitstekend op zichzelf lezen: Burgers hebben genoeg van politici en beleidsmakers die steeds maar weer dezelfde neoliberale riedel afdraaien. De oplossing voor marktfalen, zoals klimaatverandering, is altijd méér marktwerking. En burgers hebben genoeg van zelfverklaarde experts die zich verschuilen achter wollig jargon, onbegrijpelijke mathematica, imponerende cijfers en de verzuchting dat onze samenleving nu eenmaal complex is of dat globalisering nu eenmaal een gegeven is. De afkeer daarvan is geen populisme, maar is een zeer terechte roep om begrijpelijke taal, nieuwe beelden en vooral: nieuwe handelingsperspectieven. Weg met het obscurantisme van de experts. Leve de helderheid van gewone mensentaal. Burgers hebben daar recht op. En academici zouden zich veel meer moeite moeten getroosten om die burgers te bereiken. Per slot van rekening hebben ze daar hun mandaat aan te danken."

Ik vermoed dat daarmee inderdaad veel gezegd is. Hoe dat 'obscurantisme' in de praktijk door 'gewone mensentaal' vervangen kan worden, is weer een heel andere vraag.

Op Facebook waren de wereldleiders "achter" de schermen te zien:

Dit artikel afdrukken