Kweekvlees laat in Nederland nog even op zich wachten, de overheid wil eerst meer zekerheid. Maar het komt eraan. En als het er is, wie wil het dan eten? Foodloglezers soms?
Ons land liep voorop in het maken van vlees-niet-van-dode-dieren. De eerste hamburger uit het laboratorium kwam uit Maastricht. Aan de overkant van het grote water namen ze het over. Nu staan Amerikaanse bedrijven te trappelen om kweekvlees te gaan maken. Nog even ligt de Nederlandse overheid dwars en moet het kweekvlees zelfs in het museum achter slot en grendel van de NVWA, maar economische wetten zullen daar wel verandering in brengen.
Toch is de Nederlander volgens Boerderij niet zo happig op dit meest duurzame en vegetarische vlees. Dat ontdekten wetenschappers van leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen University & Research. Consumenten verwachten dat het “taai en droog” zal zijn. De traditionele vleeseter is wat conservatief en zal waarschijnlijk niet oversteken. Vleesverlaters zijn inmiddels gewend aan bestaande vleesvervangers. Het is de vraag of die nog terugkomen voor kweekvlees. En dan hangt er over kweekvlees ook nog de schaduw van 'Frankensteinvlees', wat angstige eters af kan schrikken.
Hoe denkt de lezer van Foodlog erover? En dan eerlijk. Wie laat in de toekomst zijn dry-aged-sirloin-steak staan en eet een stuk van gekweekte cellen? Welke verlangende vleesverlater waagt de stap terug naar het smakelijke stukje zonder dierenleed? Laat het ons weten.
Dit artikel afdrukken
Toch is de Nederlander volgens Boerderij niet zo happig op dit meest duurzame en vegetarische vlees. Dat ontdekten wetenschappers van leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen University & Research. Consumenten verwachten dat het “taai en droog” zal zijn. De traditionele vleeseter is wat conservatief en zal waarschijnlijk niet oversteken. Vleesverlaters zijn inmiddels gewend aan bestaande vleesvervangers. Het is de vraag of die nog terugkomen voor kweekvlees. En dan hangt er over kweekvlees ook nog de schaduw van 'Frankensteinvlees', wat angstige eters af kan schrikken.
Hoe denkt de lezer van Foodlog erover? En dan eerlijk. Wie laat in de toekomst zijn dry-aged-sirloin-steak staan en eet een stuk van gekweekte cellen? Welke verlangende vleesverlater waagt de stap terug naar het smakelijke stukje zonder dierenleed? Laat het ons weten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is dit een poll?
Ik ben niet van plan om t.z.t. kweekvlees te gaan eten. Ik eet 'normaal' vlees of vis of vegetarisch, maar ik ben natuurlijk oud en behoudend en allergisch voor moderne fratsen. Dus ik ben wel benieuwd hoe jongeren hierover denken.
Op zich vind ik het een interessant idee. Ben benieuwd naar het profiel en methode van kweken. Ik wacht wel meerdere langjarige onderzoeken af voordat ik het vaker dan zelden op m'n bord zet. Ik vertrouw moeder natuur toch meer dan mensen in labjassen, die eerste heeft zich al sinds mensenheugenis bewezen, die labjassen nog niet bepaald.
Ik sluit me aan bij Carolien en weet dat mijn echtgenoot (geen Foodloglezer) er hetzelfde over denkt. Idem geldt overigens voor wat betreft het huidige aanbod van vleesvervangers, want die koop ik ook nooit.
Eerst proberen, dan oordelen.
Smaak en textuur is natuurlijk belangrijk, maar zeker ook voedingswaarde. Vlees zit vol met nutriënten, eerst even zien wat er in "kweekvlees" zit.
Tenslotte: om vlees per definitie gelijk te stellen met dierenleed vind ik erg kort door de bocht. Een dier dat goed voer heeft gehad en een goede leefomgeving, vervolgens keurig wordt geslacht, mag gewoon op mijn bord eindigen. Zie ik geen leed aan vast zitten.