Toch is de Nederlander volgens Boerderij niet zo happig op dit meest duurzame en vegetarische vlees. Dat ontdekten wetenschappers van leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen University & Research. Consumenten verwachten dat het “taai en droog” zal zijn. De traditionele vleeseter is wat conservatief en zal waarschijnlijk niet oversteken. Vleesverlaters zijn inmiddels gewend aan bestaande vleesvervangers. Het is de vraag of die nog terugkomen voor kweekvlees. En dan hangt er over kweekvlees ook nog de schaduw van 'Frankensteinvlees', wat angstige eters af kan schrikken.
Hoe denkt de lezer van Foodlog erover? En dan eerlijk. Wie laat in de toekomst zijn dry-aged-sirloin-steak staan en eet een stuk van gekweekte cellen? Welke verlangende vleesverlater waagt de stap terug naar het smakelijke stukje zonder dierenleed? Laat het ons weten.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@97: wat gun je onze planeet (cq de mensen die daarop leven)?
dat de zelfvoorzienende landbouw met eigen beesten - die nog op een groot deel van onze 3e Wereld en in perifere gebieden realiteit is (zonder subsidies) het veld ruimt voor kweekvlees? Die unieke kazen uit de bergengebieden enzo moeten verdwijnen? Veel vlees - mn uit de bio-industrie - wordt te goedkoop aangeboden hier. Maar het ene vlees is het andere niet. Moet om de consument ertoe aan te zetten minder vlees te eten de prijs enorm worden? Met gevolgen elders in de wereld?
De context is enorm - met negatieve en positieve factoren. De meerwaarde is nu niet duidelijk. Het complex ook niet.
Ik zou het eten, om te weten of het net zo smaakt als in mijn herinnering. Maar ik heb het niet meer nodig als vervanger, ben al te lang vega(n). Maar ik verwacht en hoop dat de prijs van geslachte dieren met een veelvoud omhoog zal gaan door afschaffing subsidie. En dan komt het vanzelf goed. Ik gun het onze planeet en zeker ook de dieren. En wie weet -smaakt het precies hetzelfde?
Er is nu een enorme investering in uitbreiding van Spirulina productie. Het vervangen van de ongefermenteerde soja door kikkerwerwten en algen laat nog op zich wachten... maar de consument kan zelf vegaburgers maken met algenpoeder erdoor.
Ook is er nu garnalenkweekvlees op basis van algenvoeding in de maak. Dat zal misschien (een deel van) de onder vermelde bezwaren kunnen oplossen? Mijn voorkeur blijft uitgaan naar die échte zeevruchten die in combinatie met wieren duurzaam gekweekt worden. Waarin nog vele onbenutte mogelijkheden lijken te liggen.
@94: Jos: dat mijn zoon zo enorm gevorderd is intussen (mij gepasseerd en niet meer door mij in te halen) vervult mij zeker met sentimenten. Net zoals vlees van bepaalde oorsprong/ zichtbare kwaliteit dat doet (negatief of positief).
T Bone is voor mij het lekkerste stuk rundvlees - die ik vaker gegeten heb - ook bij top restaurants. Dit zal nooit door kweekvlees behaald kunnen worden. En misschien dat ik, als ik het om de 2 dagen zou eten die waardering vermindert ;) . Nu blijft die hoog door het 'af en toe'.
De kennis van de 'optimale' bereidingswijzen (een dynamisch begrip) is van groot belang hierbij. Zoals bijv. in dit geval het tevoren inmasseren van het vlees met een rub van gevijzelde kruiden. vooral oregano en thijm uit eigen tuin. En het afroken op het laatst met een mok gedroogde rozemarijn en deksel dicht... je moet er maar opkomen. Dat je op dat soort dingen komt heeft te maken met een bepaalde instelling....
Objectieve en subjectieve aspecten kan ik deels scheiden. Maar ze lopen ook in elkaar over. Een mooi bereidde maaltijd gezellig aan tafel met kaarslicht (of bij een bbq) geserveerd laat je meer genieten dan dezelfde maaltijd op de bank voor de tv. Van vlees van een 'vrij' dier geniet ik vaak meer - met objectieve factoren (de goede smaak - niet altijd...) en subjectieve ( hogere gemeten voedingskundige waarde ervan, kennis van chemie etc. die toegepast wordt in de bio-industrieketen)
Van alles speelt een rol.
Waarom moet er voor een Hindoe (koeiencel)vlees gekweekt worden? De voedings(milieu)kundige meerwaarde ontbreekt, en er zijn genoeg alternatieven. Dezelfde vraag hieronder echter ook al gesteld voor onze situatie.
De stoïcijnse Boeddhistische manier van smaak-benaderen is niet de mijne.
En misschien dat de dagelijkse snacks/ hamburgers eters ook geen problemen hebben met kweekvlees.
Smaakontwikkeling is een cultureel bepaald en educatief proces. En speelt een onmisbare rol bij het hoognodig in te voeren vak Voedingsleer/kunde op alle scholen. Om die 'bepaalde instelling' te bereiken... enthousiasme over natuurlijke voeding en smaken! (laten we drinken niet vergeten)
Scheelt véle miljarden.... (in negatieve zin voor de farmaceutische industrie en een groot deel van het fast-food complex) - maar die kosten-baten analyse ontbreekt nog steeds bij de politiek. Net zoals het besef van de basis menselijke behoefte die in het onderwijs MOET zitten: voeding. Wiskunde/ Duits is voor 80-99% van de populatie niet zó nuttig te noemen (al zijn vérder rekenen en taalontwikkeling van groot belang).
Kweekvlees past in geen goed plaatje. Nergens hier wordt dat eventueel goede plaatje plausibel duidelijk gemaakt. Behalve bij een idealistische reactie 'kweekvlees 6.0'. Die wil ik nog wel het voordeel van de twijfel geven... want dat weten we nog niet.... wie weet?
Met echte duurzame landbouw heeft het weinig meer te maken (en kan leiden tot een neerwaartse spiraal).
Dat kun je bij gemengde algen/ zeevruchtenteelt zonder ecologische schade en algenreactoren/ bassins op mest of zuiver zeewater (..) niet zeggen. Of wierteelt/ winning/ fermentatie i.h.a. Producten die overtuigend positieve - veelzijdige - gezondheids/milieu-effecten geven.
Wieren/ algen zijn maar één deel van de mogelijke oplossingsstrategieën. Wel een belangrijke.
#89 Dank Tedje van Asseldonk voor het terugbrengen van de discussie naar de topic.
#90 , #91 en #92 gaan dan weer over het verhaal erachter! Dick Veerman benoemde het al; 'proeven' doe je ook tussen je oren. (proeven in de zin van smaak ervaren!)
#93 Frank Buurman illustreert het met een door zijn zoon gegrilld stukje zalm. Ik denk dat het hem lekker smaakte door de kok, en niet door de herkomst ervan.
Waar nog niet over gesproken is en me de volgende gedachtegang doet oproepen is:
Ik geloof best dat een vrome moslim of een jood fysiek onpasselijk zou kunnen worden bij het eten van varkensvlees. Dit terwijl wij christenen en tal van anders gelovige met smaad een speklapje verorberen;
mag men wel 'kweek'vlees eten welk van een stamcelgroep afkomstig is van Sus scrofa domesticus? En andersom wat moet een Hindoe met 'kweek'vlees van Bos taurus?)
Of sla ik nu door?