Dat hippe van de Foodhallen in West ga je hier niet vinden. Het ziet er niet zo gelikt uit, het heeft meer het marktkraamgevoel. Het wordt authentieker, puurder en je betaalt geen vier euro voor een glas wijn
Vorig jaar had Amsterdam West de primeur, met de eerste Food Hallen in de voormalige tramremise De Hallen. Sindsdien schieten de food halls, versmarkten, food courts en Markthallen als paddenstoelen uit de grond. Deze week werd bekend dat in het centrum van Amsterdam een luxe warenhuis gaat komen, mét Food Hall. In de smeltkroes van Zuidoost werd de afgelopen maanden juist gewerkt aan een niet-exclusieve, maar wel exotische food hall. Vanmiddag was de eerste aflevering van de reality-serie 'Koken voor de wereld' over dit nieuwe initiatief op NPO 2 te zien.

De meeste food hallen richten zich op een 'hip' publiek, dat in een bijzondere omgeving speciale boodschappen wil doen of lekker en 'anders' wil uitgaan door hier en daar een hapje te eten. De Hallen in West en de Markthal in Rotterdam zijn daar voorbeelden van. Het beeld is minstens zo bepalend als het eten.

'Werelds'
Zuidoost krijgt een food hall die in niets gaat lijken op zijn ‘hippe' voorgangers. In Amsterdam Zuidoost - de Bijlmer - sloegen Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en projectontwikkelaar Lingotto de handen ineen om de voormalige parkeergarage Develstein om te bouwen tot food hall ‘World of Food’. Startende ondernemers kregen de kans in een coöperatie in te stappen. Op 29 mei hopen de 25 food court-ondernemers hun 'World of Food' te openen. De koks zullen straks ieder hun eigen unit hebben in Develstein, met een zelfgekozen huisstijl. In een centraal gelegen food court komen duizend zitplaatsen. "Dat hippe van de Foodhallen in West ga je hier niet vinden. Het ziet er niet zo gelikt uit, het heeft meer het marktkraamgevoel. Het wordt authentieker, puurder en je betaalt geen vier euro voor een glas wijn", zegt Ruud van Egmond in Het Parool.

Bezoekers kunnen voor rond de 10 euro een maaltijd eten. Geen trek in iets exotisch? Dan is er altijd nog de Mac of Subway, ook deze ketens vinden onderdak in Develstein
Eigen realityserie
Programmamaker Ruud van Egmond volgde afgelopen jaar een aantal ondernemers van World of Food voor een zesdelige realityserie. Van Armeens, Indisch, Pakistaans, Soedanees, Egyptisch, Ghanees tot Surinaams. Allemaal uit Zuidoost. "Voor veel van hen was koken tot voor kort een uit de hand gelopen hobby. Ze geven hun baan op om in de foodhall hun droom te volgen", aldus van Egmond.

World of Food wordt één restaurant met vele keukens, waar ieder naar zijn of haar eigen cultuur kookt. Zo kan elk van de 140 nationaliteiten die Zuidoost telt er wel iets van zijn of haar gading vinden. Bezoekers kunnen er voor rond de 10 euro een maaltijd eten. Geen trek in iets exotisch? Dan is er altijd nog de Mac of Subway, ook deze ketens vinden onderdak in Develstein.

Luxe warenhuis met valetparking
Heel anders gaat het er straks aan toe in het centrum van Amsterdam. Ook daar zijn plannen voor een food hall, maar wel eentje van een ander kaliber. Aan het Rokin komt, voor het eerst in 90 jaar, een nieuw warenhuis, met exclusieve merken en valetparking. Binnen de muren van het nieuwe Haussmann is het één en al luxe en exclusiviteit wat de klok slaat, schrijft Het Parool.
Heel anders gaat het er straks aan toe in het centrum van Amsterdam
Volgens ondernemer Frans van der Kraan is er sprake van 'ondervertegenwoordiging van luxe in Amsterdam'. "Door het verloren gaan van Metz en de Bonneterie zijn de Nederlandse bestedingen in het luxesegment de helft van bestedingen in New York of Barcelona, terwijl de uitgaven aan vier- en vijfsterrenhotels op een internationaal gemiddelde liggen", aldus Van der Kraan. Op jaarbasis verwacht het bedrijf 1,4 miljoen klanten.

Die klanten komen ook qua food aan hun trekken. Op de bovenste verdieping van het pand komt straks een chic restaurant. Haussmann opent in mei, in de voormalige Vleeshal aan de Nes en Brakke Grond, een groot en vooral luxe food court waar je terecht kunt voor kleine gerechten. Je kunt er ook je boodschappen doen - bij de traiteurs en exclusieve specialiteitencounters.

Fotocredits: World of Food Amsterdam via Facebook
Dit artikel afdrukken